Kiezen voor Advocaat, wat een schrijnend gebrek aan visie en beleid bij Feyenoord

Kiezen voor Advocaat, wat een schrijnend gebrek aan visie en beleid bij Feyenoord

30-01-2019 12:00 Laatste update: 13:23
122

OPINIE – Alles wijst erop dat Dick Advocaat in Rotterdam-Zuid de opvolger wordt van Giovanni van Bronckhorst. Schiet mij maar lek. Valt er écht niets beters te bedenken? 

Dinsdag gelezen: Dick Advocaat wordt waarschijnlijk de nieuwe trainer van Feyenoord, omdat technisch directeur Martin van Geel een 'ervaren trainer' wil en er buiten de 71-jarige Hagenaar 'geen beschikbare coaches zijn binnen Nederland'. Écht? Is dát de manier waarop een td van een van de grootste clubs van Nederland beleid voert? Puur op basis van CV en een gebrek aan alternatieven je lot in handen leggen van een coach die als een Heintje Davids maar geen afscheid kan nemen? 

Het klinkt op z'n zachtst gezegd amateuristisch. Ik weet dat leeftijdsdiscriminatie bij wet verboden is, maar een trainer van zeventig plus in combinatie met een selectie met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar: dat is niet één, maar drie generatiekloven tegelijk. Moet je niet willen. 

Veel kwalijker nog: in niets strookt een aanstelling van Advocaat met de richting die Feyenoord de komende jaren op moet en wil. Het wordt tijd dat de club weer vól inzet op eigen jeugd, juist omdat het budget veel kleiner is dan in Eindhoven en Amsterdam en (potentiële) toppers uit de Eredivisie of het buitenland in negen van de tien gevallen dus voor PSV of Ajax kiezen. Advocaat is een resultaattrainer, iemand die voor zekerheid kiest. Op zich geen schande natuurlijk, maar opleiden en goed verkopen is minstens zo belangrijk voor Feyenoord. 

Van Geel moet toch óók zien dat Advocaat nu in Utrecht zijn zin doordrijft? De club heeft goud in handen met Nick Venema, een van de meest veelbelovende spitsen van Nederland. Advocaat begon al direct na zijn aanstelling met zeuren over aankopen, zoals hij dat bij vrijwel al z'n vorige clubs deed. Resultaat: ongeleid projectiel Michiel Kramer vult nu een halfjaar z'n zakken in stadion Galgenwaard en de ontwikkeling van Venema stagneert. Onbegrijpelijk. 

Kiezen voor een resultaattrainer van 71 en dan volgend jaar maar zien of hopen dat iemand anders beschikbaar is - wat een schrijnend gebrek aan visie in De Kuip. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

We zijn óók benieuwd naar jouw kijk – dus laat je stem horen in de comments.