Klokkenluider Football Leaks: 'Kan me niets schelen dat Ronaldo schade lijdt'

Klokkenluider Football Leaks: 'Kan me niets schelen dat Ronaldo schade lijdt'

01-02-2019 20:33
18

De klokkenluider achter Football Leaks is voor het eerst uit de anonimiteit getreden. In een interview met Der Spiegel pareert Rui Pinto, alias 'John', de beschuldigingen aan zijn adres, nadat hij eerder deze maand in Hongarije werd opgepakt.

"Ik beschouw mezelf niet als een hacker, maar als een burger die in het publieke belang gehandeld heeft", zegt de Portugees tegen het Duitse magazine. Via Football Leaks lekten contracten uit, maar ook schimmige constructies in de voetbalwereld. Onder meer de naam van FC Twente dook op in de documenten vanwege de banden met Doyen Sports.

Pinto ontkent dat hij inbrak in computers. "Er is mij toegang verleend tot vertrouwelijke documenten vanuit het voetbal zelf. Ik ben ermee begonnen, maar er zijn steeds meer bronnen bijgekomen die hun materiaal met mij deelden. Ik geef de namen van mijn medeactivisten echter niet prijs."

Ook Cristiano Ronaldo kwam in zijn vizier wegens belastingontwijking en onlangs met een verkrachtingszaak in de Verenigde Staten. "Ronaldo is mijn favoriete speler, FC Porto is mijn club. Maar zijn gedrag naast het veld moet je anders beoordelen. In strafrechtelijke zin. Daarvoor zijn mijn gegevens nuttig. Het kan me niets schelen of mijn favoriete speler en club daardoor schade lijden. Het toont vooral dat ik echt onbevooroordeeld ben."

Portugal vraagt inmiddels om uitlevering van de Portugees, die vreest voor zijn leven sinds bekend is geworden dat hij achter de onthullingen zat. "Ik vrees dat als ik in een Portugese gevangenis terechtkom - zeker in Lissabon - ik er niet meer levend uitkom."