'Als Varela vertrouwen krijgt bij Ajax, is hij een beest tussen de palen'

'Als Varela vertrouwen krijgt bij Ajax, is hij een beest tussen de palen'

03-02-2019 09:11
82

Bruno Varela kan een waardevolle keeper zijn voor Ajax, maar de 24-jarige Portugees is wel een klasse minder dan André Onana. Dat stelt Concalo Xavier, die voor zijn website al jaren de keepers in Portugal op de voet volgt.

"Op de lijn, in zijn comfort zone, blinkt hij uit", zegt Xavier tegen Ajax Showtime. "Als hij vertrouwen heeft en krijgt, is hij een beest tussen de palen. Hij is een goede schotstopper en zijn bouw is positief. Qua fysiek is hij misschien wel verder dan André Onana, al is de Kameroener behendiger en in zijn geheel completer. Zijn kwaliteiten aan de bal zijn oké en vooral zijn lange passes zijn goed."

Xavier ziet nog een aantal verbeterpunten. "Varela moet met name zijn karakter ontwikkelen, want hij heeft vertrouwen nodig om goed te presteren. Heeft hij dit niet, is hij een onzekere keeper en blijft hij bijvoorbeeld vaker bij hoge ballen op de lijn. Krijgt hij wél vertrouwen en kansen en heeft hij een stabiele omgeving om zich heen, dan is hij in staat een completere keeper te worden."

Varela was bij Benfica slechts derde keeper, al kreeg hij na het vertrek van Ederson naar Manchester City wel de kans. Daar zat ook meteen het probleem, stelt Xavier. "Varela's kwaliteit was niet per se het probleem, meer het verwachtingspatroon. Hij is goed, maar in vergelijking tot Onana van een niveau minder."