Smeuïg verhaal van Janssen over 'gek' Van Gaal: 'Ik ben gewoon naar huis gegaan'

Smeuïg verhaal van Janssen over 'gek' Van Gaal: 'Ik ben gewoon naar huis gegaan'

03-02-2019 12:52 Laatste update: 13:03
84

In NRC Handelsblad valt dit weekend een smeuïge voorpublicatie uit 'Theo Janssen, op pad met de Dikke Prins', een boek van Marcel van Roosmalen, te lezen. Janssen vertelt een verhaal over Louis van Gaal, die hem in 2001 selecteerde voor een jeugd-WK in Argentinië. De linkspoot had van begin af aan geen zin in het toernooi. 

"Ik zei bewust dingen om mijn zin te krijgen. Zei ik bijvoorbeeld dat ik liever op vakantie ging dan naar het WK voor onder de achttien. Zag je zo'n journalistje helemaal glunderen. Ik hoopte dat die gek me dan niet zou selecteren", blikt Janssen terug.

Van Gaal riep hem na dat interview op het matje. "Ik meende het ook echt: ik was liever met wat vrienden op vakantie gegaan dan naar dat kut-WK... Maar hij wilde me toch, moesten we ons ook nog voorbereiden op hoogte. Die gek maakte mij aanvoerder, maar na dat interview was ik opeens nummer veertien."

"Ik dacht: nou, dit wordt leuk. Zo'n baas hoef ik niet te hebben op mijn werk. Zijn medewerkers moesten er altijd pico bello uitzien. Op een dag zat de stropdas van de materiaalman niet helemaal strak. Die kreeg een uitbrander waar iedereen bij was, hij werd helemaal verrot gescholden."

Naar huis
Janssen haalde het einde van het toernooi niet. "Twee, drie dagen later zei ik dat het na een corner in mijn lies was geschoten. Eerst mocht ik nog niet weg. Jürgen Colin van PSV was ook geblesseerd, die zei: we mogen niet naar huis. Ik heb toen bij Van Gaal aangeklopt en gezegd: luister, ik ga naar huis. Nee, zei hij, samen uit, samen thuis."

"Prima, zei ik, dan regel ik zelf wel een ticket. Ik ben gewoon gegaan. Ik denk dat hij dat stiekem wel mooi vond. Ik ben naar huis gegaan, heerlijk op vakantie geweest en daarna weer gaan trainen bij Vitesse."

De volledige voorpublicatie uit het boek, dat komende week verschijnt, is hier te lezen

Lees ook: 'Dikke Prins' Janssen vertelt bij DWDD over Ajax-vertrek: "Verschrikkelijk man"