Reactie Kuipers na ophef en rood Bazoer: Onacceptabel gedrag

Reactie Kuipers na ophef en rood Bazoer: "Onacceptabel gedrag"

03-02-2019 18:48 Laatste update: 19:32
92

Björn Kuipers staat volledig achter twee veelbesproken beslissingen die hij zondagmiddag nam tijdens het spectaculaire duel tussen PEC Zwolle en FC Utrecht (4-3). De scheidsrechter gaf Urby Emanuelson, na inmenging van de VAR, direct rood én kende PEC in de slotfase een discutabele strafschop toe. 

Aanvankelijk floot Kuipers niet eens voor de charge van Emanuelson op Thomas Lam. De videoscheids attendeerde hem op de ernst van de overtreding. "Op het veld en op volle snelheid heb ik de ernst van de overtreding helemaal niet kunnen waarnemen. Ik floot niet eens", aldus de arbiter, voor de camera van FOX Sports

"Toen zei de VAR dat ik moest gaan kijken. Dat ben ik gaan doen en toen zag ik dat de noppen van Emanuelson eigenlijk op de enkel van Thomas Lam zaten, op een onjuiste manier. Daar staat een rode kaart voor."

Hét moment van de wedstrijd was waarschijnlijk de penalty in de slotminuut. Utrecht-trainer Dick Advocaat, zijn staf en spelers wisten het zeker: de overtreding van Nicolas Gavory werd búiten het strafschopgebied begaan.

"Voor mij was hij erbuiten. Daar leg ik hem ook neer", aldus Kuipers. "Op mijn oortje krijg ik te horen dat de overtreding erbinnen was. Dat is een feit, dan hoef ik niet te gaan kijken. Als we praten over feiten, erbinnen of erbuiten, dan luister ik naar de VAR en gaat de bal op de stip. Een goede beslissing van de VAR. De lijn hoort bij de zestien. Maar kijk maar, ik denk zelfs dat het erbinnen is."

Bazoer
Na het laatste fluitsignaal volgde er óók nog een rode kaart voor Riechedly Bazoer. "De vierde official wordt weggeduwd door Bazoer. Dat is onacceptabel, dus hij krijgt een rode kaart. Hij raakte hem niet even aan, hij duwde hem echt weg. Dat is onacceptabel gedrag."