Het is een kwestie van tijd voordat toptrainer Van den Brom naar Ajax verkast

Het is een kwestie van tijd voordat toptrainer Van den Brom naar Ajax verkast

05-02-2019 12:00 Laatste update: 12:05
143

OPINIE – Dit is een pleidooi voor John van den Brom, misschien wel de beste trainer van de Eredivisie. De stap naar Ajax is slechts een kwestie van tijd. 

Soms hoor je: John van den Brom is geen toptrainer, want hij wint geen prijzen. Grote nonsens natuurlijk. In de absolute top, dáár mag je als coach worden afgerekend op trofeeën en titels. Bij clubs uit de middenmoot of subtop is het vooral belangrijk wat iemand neerzet en achterlaat. Of hij een club naar zijn hand zet, het onderste uit de kan haalt. Kijk naar de prestaties van Van den Brom in Apeldoorn, Den Haag, Arnhem, Brussel - kampioen in z'n eerste jaar bij Anderlecht! - en Alkmaar en leg mij maar uit waarom Van den Brom géén toptrainer is. 

In zijn vijf seizoenen bij AZ springen er een paar elementen uit. Van den Brom zeurt niet om aankopen of over toppers die zijn vertrokken, werkt met het materiaal dat-ie tot zijn beschikking heeft en maakt spelers aantoonbaar beter. Vincent Janssen, Alireza Jahanbakhsh, Wout Weghorst: legio voorbeelden.

AZ speelt bovendien al jaren leuk voetbal. Tuurlijk, het gaat soms minder en je hoort weleens gemor, bouwen aan een nieuw elftal kost namelijk tijd, maar de filosofie van Van den Brom is altijd zichtbaar en steeds slaagt hij er weer in de boel op de rails te krijgen. Het spel van AZ staat garant voor entertainment. 

En: altijd met jonge spelers. Van den Brom vertrouwt op jeugd, schroomt niet om talenten voor de leeuwen te gooien. Calvin Stengs wordt wellicht komende zomer al het zoveelste product uit eigen nest dat AZ miljoenen euro's oplevert. Van den Brom is de man die hem en zó veel anderen de kans geeft. 

Een gouden greep van Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren dus, om Van den Brom lang vast te leggen. Galgenwaard zal volstromen dankzij aanvallend, aantrekkelijk voetbal. De uitstekende jeugdopleiding van Utrecht wordt weer optimaal benut; Van Seumeren hoeft minder vaak te dokken voor aankopen, spelers gaan in een florerend elftal miljoenentransfers afdwingen. Succes in het bekertoernooi of het behalen van Europees voetbal zou de kers op de taart zijn. 

Geniet er van zo lang het duurt, Utrecht-fans, want Van den Brom dient z'n contract niet uit, vermoed ik. Deze man is toe aan een Nederlandse topclub. Anderhalf jaar, misschien twee - en dan volgt de logische stap naar Amsterdam. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

We zijn óók benieuwd naar jouw kijk – dus laat je stem horen in de comments.