FC Transfervrij: deze elf spelers zijn na de transferperiode vrij op te pikken

FC Transfervrij: deze elf spelers zijn na de transferperiode vrij op te pikken

07-02-2019 13:00 Laatste update: 13:05
66

De transferperiode in Nederland is voorbij, maar clubs mogen nog steeds clubloze spelers aantrekken. Wie vallen in die categorie? Maak kennis met FC Transfervrij.

Doelman: Leonard Nienhuis (28)
Nienhuis zit zonder club sinds zijn vertrek bij Sparta, waar zijn contract na de degradatie uit de Eredivisie niet werd verlengd. In oktober leek NEC hem een nieuwe uitdaging te bieden, maar trainer Jack de Gier had na een proefperiode van twee dagen genoeg gezien: de doelman bleek geen versterking. Nienhuis speelde eerder voor SC Veendam en Cambuur. Hij keepte zo'n 150 wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie.

Rechtsback: Martijn van der Laan (30)
Van der Laan vindt zichzelf op dertigjarige leeftijd terug bij de amateurs van SC Genemuiden. De linksbenige verdediger speelde ruim tien jaar betaald voetbal, maar kwam vorig jaar zonder club te zitten na zijn vertrek bij SC Cambuur. Van der Laan speelde meerdere keren bij de club uit Leeuwarden. In 2014, toen hij met Cambuur in de Eredivisie speelde, kreeg hij nog de Zilveren Schoen. Daarna vertrok Van der Laan naar jeugdliefde FC Groningen, waar het snel bergafwaarts ging met zijn carrière.

Centrale verdediger: Douglas (31)
Douglas Franco Teixeira, kortweg Douglas, stond tussen 2007 en 2013 onder contract bij Twente. In Enschede ontpopte hij zich tot publiekslieveling én liet hij zich naturaliseren tot Nederlander. Een debuut in Oranje bleef uit en de laatste jaren zit zijn carrière in het slop. Douglas bekende doping te hebben gebruikt, speelde op 4 januari 2017 voor het laatst een wedstrijd en Sporting Portugal besloot afgelopen zomer zijn contract te ontbinden. In mei flirtte Douglas nog met Twente, maar van een terugkeer kwam het niet.

Linksback: Ard van Peppen (33)
Van Peppen heeft het profvoetbal nog niet helemaal gedag gezegd. De voormalige linksback van onder meer Roda JC en RKC Waalwijk runt vandaag de dag samen met Frank Demouge een voetbalschool, maar hoopt stiekem nog op een avontuur. Van Peppen kwam afgelopen zomer zonder club te zitten toen Roda zijn contract niet verlengde. Een oproep op LinkedIn leverde niet het gewenste avontuur op. Overigens zal Van Peppen nog weleens buikpijn hebben van zijn beslissing om F91 Dudelange af te slaan: de Luxemburgse club plaatste zich dit seizoen voor de groepsfase van de Europa League en trof AC Milan.

Centrale middenvelder: Ibrahim Afellay (32)
De absolute sterspeler van FC Transfervrij. Anderhalve week geleden vertrok Afellay bij Stoke City. De oud-speler van PSV, FC Barcelona, Schalke 04 en Olympiakos werd de laatste jaren achtervolgd door knieblessures en speelde 30 december 2017 (!) zijn laatste competitiewedstrijd. In zijn eerste seizoen bij Stoke kwam de 53-voudig Oranje-international tot 36 officiële optredens, waarvan 31 in de Premier League. De afgelopen tweeënhalf jaar kwamen daar nog slechts negentien duels bij.

Centrale middenvelder: Ricky van Haaren (27)
In 2013 hypete Hard Gras in een uitgebreide reportage 'de klas van 1997' van Feyenoord, waartoe ook Van Haaren behoorde. Anno 2019 zit de middenvelder thuis. Van Haaren speelde in Nederland voor VVV-Venlo, ADO Den Haag en FC Dordrecht. In Roemenië, Turkije en Slowakije beleefde hij avonturen bij Dinamo Boekarest, Sanliurfaspor, AS Trencin en Slovan Bratislava, maar niet voor de eerste keer in zijn carrière is hij nu clubloos. Bij Slovan Bratislava stokte de teller bij twee competitieduels.

Centrale middenvelder: Roland Alberg (28)
Albers is sinds vorige week transfervrij, nadat hij zijn contract bij het Griekse Panionios FC liet ontbinden. De oud-speler van AZ, Excelsior, Elazigspor, ADO Den Haag en CSKA Sofia heeft zijn zinnen gezet op een terugkeer naar de Major League Soccer, de competitie waarin hij eerder al ruim vijftig wedstrijden speelde Philadelphia Union. In 2014 en 2015 beleefde Alberg zijn beste Eredivisie-jaren: voor ADO was hij respectievelijk zeven en acht keer trefzeker.

Rechtsbuiten: Marvin Emnes (30)
In september 2018 zette Emnes zijn handtekening onder een contract bij Major League Soccer-club Vancouver Whitecaps, maar in Canada kwam de aanvaller niet één keer in actie. Medio januari vertrok hij weer. Emnes speelde na zijn debuut bij Sparta in 2005 voor Middlesbrough, Swansea City, Blackburn Rovers en Akhisarspor. Hij is op zoek naar een nieuwe club, maar een terugkeer naar Nederland is naar verluidt niet reëel vanwege zijn salariseisen.

Linksbuiten: Youness Mokhtar (27)
Het kan haast niet anders dan dat Mokhtar snel weer onder de pannen is. De aanvaller bewees zich als een uitstekende Eredivisie-speler bij onder meer FC Twente en PEC Zwolle. Afgelopen zomer koos hij voor een Turks avontuur, maar hij liet zijn doorlopende contract bij Ankaragücü ontbinden vanwege een betalingsachterstand. Mokhtar is nu op zoek naar een nieuwe club. Vorig seizoen was hij in 32 competitiewedstrijden namens PEC goed voor acht doelpunten en vijf assists.

Spits: Zakaria El Azzouzi (22)
Het was lang stil rond El Azzouzi, totdat Ajax eind december opeens met een statement kwam: het contract van de 22-jarige spits, dat liep tot 30 juni 2020, was ontbonden. El Azzouzi kwam elf wedstrijden uit voor Jong Ajax en scoorde daarin vijf keer. De afgelopen drie seizoenen werd hij verhuurd aan FC Twente, Sparta en Excelsior. Vorige week dook El Azzouzi op bij Twente. Hij traint zonder verdere bedoelingen mee bij de Enschedese beloften.

Spits: Ruud Boymans (29)
De afgelopen jaren had Boymans de wind tegen. Sinds april 2014 kwam hij slechts in veertig wedstrijden op het hoogste niveau binnen de lijnen. De oud-speler van Fortuna Sittard, VVV-Venlo, AZ, NEC en Willem II kampte onder meer met een schouder- en enkelblessure, keek de dood in de ogen in de Verenigde Arabische Emiraten, zag zijn terugkeer bij FC Utrecht mislukken en is nog steeds niet helemaal fit. Voordat hij tekent bij een nieuwe club, wil hij zijn revalidatie afronden. Toch blijft Boymans interessant: een echte nummer 9, daar zijn er niet veel van in Nederland.