Teamgenoot Van 't Schip wereldnieuws na arrestatie: 'Hij is zijn leven niet zeker'

Teamgenoot Van 't Schip wereldnieuws na arrestatie: 'Hij is zijn leven niet zeker'

08-02-2019 08:29 Laatste update: 08:30
40

Davey van 't Schip (de 27-jarige zoon van John van 't Schip, red.) leeft mee met zijn ploeggenoot Hakeem Al-Araibi. De uit Bahrein gevluchte voetballer was op huwelijksreis in Thailand, maar is daar gearresteerd door de lokale politie.

Al-Araibi vluchtte in 2014 uit zijn geboorteland en vond onderdak in Australië, waar hij samen met Van 't Schip junior bij de club Pascoe Vale terechtkwam. Toen de ex-international van Bahrein in Thailand aankwam, bleek er echter een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd te zijn. De voetballer wordt vastgehouden in Thailand en moet vrezen voor uitlevering aan Bahrein, tot grote woede van de internationale gemeenschap.

Ook zijn Nederlandse ploeggenoot kan er met zijn verstand niet bij. "Dat zoiets kan, vanuit een vrij land ineens worden vastgezet in een gruwelcel ondanks alle mensenrechtenorganisaties. Onwerkelijk", vertelt Van 't Schip aan De Volkskrant. "In Bahrein is hij zijn leven niet zeker, dat is ons wel duidelijk."

Een teamgenoot uit Australië bezocht Al-Araibi in zijn gevangenis en kwam met schokkende verhalen terug. "Ze zitten met veertig man in een cel op de vloer, krijgen eten waar de katten en ratten die er rondlopen hun neus voor ophalen", laat Van 't Schip weten. De arrestatie van Al-Araibi beheerst ondertussen het wereldnieuws: Australië zet Thailand onder diplomatieke druk en de hashtag #SaveHakeem is wereldwijd trending topic. "Misschien hoopt Thailand, dat een goede band heeft met Bahrein, dat de aandacht verslapt en dat ze hem dan kunnen uitleveren. Daarom moeten we op de trommel blijven slaan."