Afwikkeling Sala-drama: 'Cardiff moet betalen, anders puntenstraf of transferban'

Afwikkeling Sala-drama: 'Cardiff moet betalen, anders puntenstraf of transferban'

15-02-2019 11:00
32

De tragische verdwijning van Emiliano Sala heeft de voetbalwereld dagenlang in zijn greep gehouden. Inmiddels is het lichaam van de beweende Argentijn gevonden op de bodem van Het Kanaal en moeten zijn oude en 'nieuwe' club – FC Nantes en Cardiff City – weer over tot de orde van de dag: de financiële afwikkeling van de transfer. Maar wat komt daar eigenlijk allemaal bij kijken?

Terwijl de zoektocht op Het Kanaal nog in volle gang was, ontving Cardiff City al een bericht vanuit Nantes. Volgens The Guardian verlangden de Fransen dat het overeengekomen bedrag van 17 miljoen euro ondanks alles 'gewoon' zou worden overgemaakt. De eerste betalingstermijn zou zelfs al tien dagen na dato verlopen.

Ook enkele oude clubs van Sala meldden zich. Bordeaux verkocht de Argentijnse spits in 2015 aan Nantes voor één miljoen euro en bedong daarbij een aanzienlijk percentage van een eventuele doorverkoop (volgens The Guardian de helft van de transfersom, red.). De Spaanse amateurclub Platges de Calvia had tijdens het seizoen 2007/2008 de destijds zeventienjarige Sala onder zijn hoede en claimde volgens Marca dat het recht heeft op een opleidingsvergoeding.

Hoe cru ook, de clubs staan in hun recht. "Op het moment dat de speler overgaat naar Cardiff, is het verder hun risico", liet de in sportrecht gespecialiseerde advocaat Harro Knijff kort na de verdwijning van Sala al weten aan het NRC. "Je kan het vergelijken met dat een speler bij de eerste training of eerste wedstrijd zodanig geblesseerd raakt dat hij niet meer aan spelen toekomt."

Nadat het lichaam van Sala gevonden was, stond Knijff het Algemeen Dagblad te woord. De advocaat liet zich in soortgelijke bewoordingen uit over de zaak. "Als hij (Sala, red.) reglementair is overgegaan, dan zal Cardiff aan zijn financiële verplichtingen moeten voldoen."

Ook de Zwitser Gianpaolo Monteneri, een internationaal opererende collega van Knijff, denkt dat Cardiff City zich aan zijn bepalingsverplichtingen moet houden. "Als de in de transferovereenkomst opgenomen deadlines niet gehaald worden, kan dat grote gevolgen hebben voor de club. In het slechtste geval zelfs puntenaftrek of een transferverbod", vertelde Monteneri aan The Independent. Cardiff City kan dit risico niet nemen in de ongekend spannende race om degradatie uit de Premier League: The Bluebirds zijn één van de zes clubs die 'strijden' om de fatale achttiende plek.

Resteert nog de vraag in hoeverre Cardiff City zichzelf heeft ingedekt tijdens het afsluiten van de fatale transfer. Knijff stelt dat het afsluiten van verzekeringen er nogal eens in kan schieten bij voetbalclubs die regelmatig grote transacties sluiten. Volgens verhalen uit Engeland heeft de club wel degelijk een transferverzekering afgesloten, maar deze zou alleen de transfersom van 17 miljoen euro dekken. Eventueel tekengeld en een commissie voor de makelaar lijkt de club kwijt te zijn.

En het salaris voor de veel te vroeg overleden spits, die begin januari nog voor 3,5 jaar werd vastgelegd? Dat lijkt Cardiff City 'gewoon' door te betalen. Wellicht kiest men ervoor om de verdiensten direct naar de familie van Sala over te maken, net zoals Fiorentina vorig jaar heeft gedaan na het overlijden van aanvoerder Davide Astori. Of misschien een steentje bijdragen aan de zoektocht naar de nog steeds vermiste piloot David Ibbotson? Hoe dan ook, Cardiff City, Nantes FC en de gehele voetbalwereld zullen Emiliano Sala nooit vergeten.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)