Makkelie en Van Boekel zien levendige slotfase: Kluivert en co nog niet veilig

12-02-2019 22:54 Laatste update: 13-02-2019 09:57
18

AS Roma haalde vorig seizoen de halve finale van de Champions League en leek dinsdagavond de eerste grote stap te zetten naar evenaring van die historische prestatie. De Giallorossi liepen thuis tegen FC Porto uit naar een 2-0 voorsprong, maar incasseerden in de slotfase een belangrijke uitgoal.

Danny Makkelie en Pol van Boekel, het duo van FC Utrecht-PSV, zorgden als scheidsrechter en VAR voor de grootste Nederlandse inbreng in het Stadio Olimpico. Justin Kluivert viel pas in de blessuretijd in en ploeggenoot Rick Karsdorp behoorde niet tot de wedstrijdselectie.

De achtste finale-wedstrijd kwam moeizaam op gang: na een uur spelen stond de teller op twee grote kansen voor de thuisploeg en één voor FC Porto. Edin Dzeko raakte de paal, Bryan Cristante schoot op de vuisten van Iker Casillas en voormalig Roda JC-controleur Danilo kopte aan de andere kant voorlangs. Twintig minuten voor tijd werd de ban echter gebroken: Nicolò Zaniolo schoot na goed voorbereidend werk van Dzeko tegendraads de 1-0 binnen.

De beer was direct los in Rome. Zes minuten na de openingstreffer schoot Dzeko na een snelle counter weer op de paal, waarna Zaniolo de rebound voor het intikken had: 2-0. Weer drie minuten later volgde een grote domper op de Romeinse feestvreugde. Een mislukt schot van Tiquinho belandde met een boog voor de voeten van invaller Adrian Lopez, die knap binnenschoot: 2-1.

Roma wist de overwinning over de streep te trekken, nadat Kluivert ploeggenoot Stephan El Shaarawy af had gelost, maar wacht nog een heet avondje in Estadio Do Dragao. FC Porto heeft op woensdag 6 maart genoeg aan een 1-0 zege in eigen huis om door te stoten naar de kwartfinales.