Van der Vaart ziet 'vormdip': 'Ziet De Jong er ineens uit als een normale speler'

Van der Vaart ziet 'vormdip': 'Ziet De Jong er ineens uit als een normale speler'

13-02-2019 10:35
48

Rafael van der Vaart denkt dat Real Madrid op een goed moment komt voor Ajax. Dat spelers als Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt niet in beste doen zijn, heeft volgens de oud-voetballer alles te maken met vertrouwen.

"Voetbal is een raar spelletje", stelt Van der Vaart in de 538 Ochtendshow met Frank Dane op Radio 538. "Kijk naar Frenkie de Jong bijvoorbeeld. Geweldig, iedereen hartstikke positief en nu speelt hij een paar wedstrijden slecht. Hij wordt tussendoor wel verkocht voor 80 miljoen en dat geeft weer een heel andere druk. Mensen gaan meer van hem verwachten dan hij eigenlijk kan. Dat gaat ook bij hem in zijn koppie zitten, het blijft een jonge jongen natuurlijk. Dan ziet het er ook in één keer uit of hij een normale speler is."

Voor De Ligt geldt volgens Van der Vaart hetzelfde. "Je moet niet vergeten dat die jongen 19 jaar en aanvoerder van Ajax is. Ik was zelf ook heel jong aanvoerder. Als je net begint, is iedereen verschrikkelijk positief, je wordt in verband gebracht met de grootste clubs. En dan speel je twee keer slecht en gaat iedereen zeggen: is het dan wel zo goed?", aldus Van der Vaart. "Dat leest hij ook allemaal. Hij is ook een mens, daar word je onzeker van. Dat is een punt waar je gewoon overheen moet."

Real Madrid is in dat opzicht de ideale tegenstander. "Twee maanden geleden zei iedereen: fantastische loting, ze maken een kans. Nu zegt iedereen: laten we hopen dat het nog spannend blijft. Het is ook wel weer lekker dat je in een underdogpositie zit. Maar dat er wat moet gebeuren in dat elftal, is wel duidelijk."