Acht conclusies: spoedcursus voor De Jong, het gelijk én ongelijk van Ten Hag

Acht conclusies: spoedcursus voor De Jong, het gelijk én ongelijk van Ten Hag

13-02-2019 23:35 Laatste update: 23:40
187

Ajax verloor woensdagavond de eerste Champions League-wedstrijd van het seizoen. In de Johan Cruijff Arena trok Real Madrid aan het langste eind: 1-2. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Tadic-variant werkt weer
Voor de zoveelste keer in dit Champions League-seizoen bleek de Tadic-variant een gouden greep van Erik ten Hag. De gelegenheidsspits speelde een uitstekende wedstrijd, fungeerde als tussen- en eindstation en liet zijn ploeg beter voetballen. Het contrast tussen Heracles-uit en Real-thuis kon sowieso niet groter bij Ajax.

Ajax jaagt Real angst aan
Ajax greep Real Madrid bij de strot in de eerste helft. De teller stokte pas bij elf Amsterdamse doelpogingen. De spelers van Real Madrid hoefden dit seizoen niet eerder zó vaak hun adem in te houden in een Champions League-wedstrijd. Een (geldig) doelpunt leverde het echter niet op - en dat is dodelijk tegen Real. De geslepen Madrilenen scoorden twee keer en hebben een goede uitgangspositie voor de return.

VAR-primeur
Een vervelende primeur voor Ajax: de afgekeurde treffer van Nicolás Tagliafico was de eerste VAR-beslissing ooit in de Champions League. Of het ook terecht was, valt te betwisten. Het was een doelpunt dat zonder VAR waarschijnlijk niet afgekeurd zou worden. Veelzeggend was de reactie van Real Madrid; die was er niet. De spelers hadden zich er al bij neergelegd.

Clásico-cursus voor Frenkie
We kregen in de Johan Cruijff Arena alvast een voorproefje op de Clasico's van volgend seizoen: Frenkie de Jong versus Luka Modric. De twee vochten interessante duels uit. Modric trok nipt aan het langste eind, maar De Jong liet zich niet afbluffen. Die Kroatische spoedcursus kan de toekomstige middenvelder van FC Barcelona volgend seizoen goed gebruiken.

Wel/geen schorsingen
In de slotfase pakte de beste man van Real Madrid, Sergio Ramos, een gele kaart, waardoor hij geschorst is voor de return in Spanje. Dat biedt wellicht kansen voor Ajax. Extra meevaller: alle Ajacieden die op scherp stonden (Donny van de Beek en de verdedigers Noussair Mazraoui, Matthijs de Ligt, Nicolás Tagliafico en Daley Blind) kregen geen kaart.

Benzema vs. Dolberg
Het is geen verrassing dat Real Madrid meer kwaliteit heeft dan Ajax, maar in de Johan Cruijff Arena was daar weinig van te merken. Op twee momenten na: waar Karim Benzema de bal in één keer stijf in de kruising schoot, gleed Kasper Dolberg in de blessuretijd uit bij dé kans op 2-2.

De Ligt schrijft historie
Nog voordat er een minuut was gespeeld in de Johan Cruijff Arena, schreef De Ligt geschiedenis in de Champions League. Hij mag zich sinds woensdagavond de jongste aanvoerder ooit noemen in de knock-outfase van het miljardenbal. Met zijn negentien jaar verbrak De Ligt het record van Cesc Fabregas. De Spanjaard was 21 jaar toen hij namens Arsenal de aanvoerdersband droeg in het kwartfinaleduel met Villarreal op 7 april 2009.

Neres maakt reclame voor zichzelf
De vraag die zich bij veel voetbalvolgers zal opdringen na Ajax - Real Madrid: waarom speelt David Neres niet elke week? De Braziliaan speelde niet alleen goed, maar heeft - zoals altijd - vooral een héél hoog rendement. Hij bereidde de gelijkmaker van Hakim Ziyech voor en is met twaalf assists de assistkoning van Ajax in het seizoen 2018/2019.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)