Frankfurt gelijk na 79 minuten (!) powerplay, Vormer en Denswil helpen Nederland

14-02-2019 22:55 Laatste update: 23:47
11

Voor het Sporting Portugal van trainer Marcel Keizer en Bas Dost dreigt het Europa League-avontuur in de zestiende finale al te eindigen. Villarreal, de nummer negentien van de Primera Division, vertrok met de volle buit uit het Estadio José Alvalade.

De winnende treffer viel al na drie minuten. Linksback Alfonso Pedraza trok mee ten aanval, kreeg de bal voor zijn voeten en schoot hem gedecideerd binnen in de verre hoek: 0-1. Sporting kwam die klap niet meer te boven. De verder onzichtbare Dost kreeg slechts één kans en zag ploeggenoot Rafinha de paal raken. In de slotfase kreeg Marcos Acuña nog zijn tweede gele kaart.

Shakhtar Donetsk-Eintracht Frankfurt 2-2
Jetro Willems en Jonathan de Guzman waren als invallers getuige van een bijzondere ontmoeting tussen Shakhtar Donetsk en Eintracht Frankfurt. De twee Nederlanders in Duitse dienst zagen na elf minuten al twee goals én een rode kaart voorbijkomen: Martin Hinteregger zorgde voor 0-1, Marlos reageerde direct vanaf de penaltystip en Taras Stepanenko liep tegen zijn tweede gele kaart in elf (!) minuten aan.

De regerend DFB Pokal-winnaar kon het grote numerieke voordeel niet uitbuiten: voormalig FC Groningen-aanvaller Filip Kostic zorgde met een dropkick weliswaar voor een belangrijke uitgoal, maar Taison kreeg alle ruimte om de tien van Shakhtar alsnog een gelijkspel te bezorgen: 2-2.

Club Brugge-FCl Salzburg 2-1
Het Club Brugge van basisspelers Sofyan Amrabat, Stefano Denswil en Ruud Vormer bewees het Nederlandse voetbal een grote dienst. Blauw-Zwart knokte zich in eigen huis voorbij FC Salzburg, dat naliet om Oostenrijk, naaste belager van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst, cruciale punten te bezorgen.

Na de vroege 0-1 van Zlatko Junuzovic rechtte Club Brugge in de tweede helft de rug. Denswil kopte binnen uit een corner van Vormer, die tien minuten voor tijd de aanval opzette waaruit de 2-1 viel. Een gekraakte voorzet vanaf rechts belandde op het hoofd van Wesley en de Braziliaan zorgde al koppend voor feest in het Jan Breydel Stadion.