'Je kan alles kapot analyseren. We weten alle vaste patronen van Emmens eSporter'

'Je kan alles kapot analyseren. We weten alle vaste patronen van Emmens eSporter'

14-02-2019 23:23
29

In de 'echte' voetbalwereld is het al jarenlang de gewoonste zaak ter wereld en ook eSporters doen het steeds vaker: het bekijken en analyseren van videobeelden. Maarten Sonneveld, FIFA-coach namens opleidingscentrum Team Gullit, steekt er wekelijks veel tijd in.

Sonneveld was niet zo lang geleden nog nummer 21 van de wereldranglijst en besloot toen om opkomend FIFA-talent bij te staan. "We analyseren bijvoorbeeld verliespartijen van onze spelers", vertelt hij aan VICE Sports. Wanneer een eSporter een wedstrijd verliest, stuurt hij de beelden door naar Sonneveld. "De speler en ik gaan vervolgens los van elkaar naar verschillende situaties uit zo'n potje kijken. (…) Via Skype kijken we daarna samen naar de beelden. Daar zijn we ongeveer anderhalf uur per potje mee bezig."

Ook het analyseren van toekomstige tegenstanders, in bijvoorbeeld de eDivisie, behoort tot het takenpakket van de FIFA-coach. "Dan kun je werkelijk alles kapot analyseren", aldus Sonneveld, die een confrontatie tussen De Graafschap en FC Emmen als voorbeeld neemt. "Dan weten we echt alle vaste patronen van de eSporter van FC Emmen: zijn tactiek en hoe hij zijn corners en uittrappen neemt. Zo kan een speler ook eerst altijd terugkappen voordat hij een voorzet geeft, dat is belangrijke informatie."