Utrecht en Advocaat boeken eerste zege in twee maanden na domme actie Matusiwa

17-02-2019 18:34 Laatste update: 18:36
90

De eerste Eredivisie-zege van 2019 is een feit voor FC Utrecht. Op bezoek bij nummer zeventien De Graafschap werd er zondagmiddag met 1-0 gewonnen. Simon Gustafson tekende vanaf de strafschopstip voor de winnende treffer.

De Graafschap, dat hekkensluiter NAC Breda eerder op de dag met 5-0 zag verliezen bij Ajax en dus wist dat het voor eigen publiek goede zaken kon doen, was in de eerste helft de bovenliggende partij. De formatie van trainer Henk de Jong kreeg via Leeroy Owusu de grootste kans. Utrecht-doelman David Jensen keerde de inzet van de back.

Aan de andere kant van het veld had Michiel Kramer de 0-1 op zijn voet. Na een goede steekpass kwam de targetman oog in oog te staan met Hidde Jurjus. Kramer nam de bal echter matig aan en vanuit een moeilijke hoek schoot hij uiteindelijk naast.

Pas diep in de tweede helft werd de ban gebroken door Utrecht. Ajax-huurling Azor Matusiwa zette in zijn eigen strafschopgebied een lompe, oliedomme tackle in op Gyrano Kerk. Scheidsrechter Kevin Blom moest de bal wel op de stip leggen. Gustafson schoot raak. Van een serieus slotoffensief van De Graafschap kwam het daarna niet meer. Utrecht kwam wél goed weg toen Blom en de VAR een vrij duidelijke overtreding van Timo Letschert in zijn eigen penaltygebied onbestraft lieten.

Voor Utrecht betekent de zege in Doetinchem de eerste competitiezege van 2019. De laatste overwinning dateerde van 16 december. Het team van trainer Dick Advocaat staat nu op 32 punten, net zo veel als Heracles Almelo. Nummer vijf Vitesse heeft één punt meer. De Graafschap is en  blijft de nummer zeventien.