63 miljoen and counting: de miljoenenjacht van Ajax in de Champions League

63 miljoen and counting: de miljoenenjacht van Ajax in de Champions League

Gepubliceerd: woensdag 20 februari 2019 om 10:00wo 20-02-2019 om 10:00

Nog één reisje naar Madrid en dan zit het Champions League-avontuur van Ajax erop. Of gaan Erik ten Hag en zijn mannen toch nog één van de grootste stunts in de clubgeschiedenis neerzetten? Hoe het ook afloopt in het Estadio Santiago Bernabeu, de Amsterdammers kunnen sowieso terugkijken op een meer dan geslaagde Europese campagne, zowel in sportief als in financieel opzicht. Een overzicht van de dit seizoen verdiende miljoenen:

Het avontuur begon op 25 juli: welgeteld tien dagen na de WK-finale tussen Frankrijk en Kroatië trapte Ajax af tegen Sturm Graz. De Oostenrijkers werden over twee wedstrijden zonder noemenswaardige problemen verslagen, met een cumulatieve score van 5-1. Vervolgens werd er ook afgerekend met Standard Luik (2-2 op Sclessin, 3-0 in Amsterdam) en Dinamo Kiev (3-1 thuis, 0-0 in Oekraïne).

Hierdoor was Ajax in één klap al verzekerd van circa 43 miljoen. Dit bedrag bestaat uit vier componenten: ten eerste de startpremie ter waarde van vijftien miljoen euro. Daarnaast harkten de Amsterdammers 4,5 miljoen euro aan tv-gelden binnen en leverden de drie poulewedstrijden in een uitverkochte Johan Cruijff Arena ruim vijf miljoen euro aan recette op.

De resterende 18,7 miljoen ontving Ajax op basis van zijn plek op de UEFA-clubcoëfficiëntenlijst. De tussen 2008 en 2018 verzamelde punten in Europese wedstrijden hielpen Ajax voorafgaand aan het seizoen aan een 21ste plaats op de elitelijst. Omdat Chelsea, Arsenal, Sevilla, AC Milan en Zenit Sint-Petersburg dit seizoen niet meededen aan het Champions League-toernooi, schoof Ajax door naar plek 16 op de 'plaatsingslijst', met de bovengenoemde bonus tot gevolg.

De zes poulewedstrijden tegen AEK Athene, Benfica en Bayern München leverden Ajax 10,8 miljoen euro aan wedstrijdpremie op: driemaal 2,7 miljoen voor de zeges op AEK (thuis en uit) en Benfica en drie keer 900 duizend euro voor de remises in het Estadio da Luz en in de twee ontmoetingen met Bayern. De twaalf verzamelde punten bleken ruim genoeg voor een tweede plek in Poule E én nog eens een premie van 9,5 miljoen voor het overleven van de groepsfase.

En wat kan scheidend financieel directeur Jeroen Slop nog meer verwachten, bovenop het tijdens de groepsfase al binnengehaalde bedrag van ruim 63 miljoen euro? Ajax verkocht een recordaantal van 67 duizend kaartjes voor de thuiswedstrijd tegen Real Madrid: zowel de Johan Cruijff Arena als de Ziggo Dome waren tot op de laatste plek uitverkocht. De goedkoopste stadiontickets kostten 49,50 euro en de kaartjes voor de zogheten viewing party gingen voor twintig euro over de toonbank. De recette-opbrengst lijkt dus sowieso boven de drie miljoen euro te liggen.

Hoeveel een gelijkspel en een overwinning in de knock-outfase van de Champions League opleveren, laat de UEFA in het midden. Wanneer Ajax boven zichzelf uitstijgt en alsnog de kwartfinale haalt, mogen de Amsterdammers in ieder geval een extra premie van 10,5 miljoen euro bijschrijven. Na dinsdag 5 maart weten we meer!

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws