Derksen 'prima kerel': 'Maar probeer alsjeblieft na te denken over wat je zegt'

Derksen 'prima kerel': 'Maar probeer alsjeblieft na te denken over wat je zegt'

21-02-2019 19:11
47

Bowi Jong groeide in het najaar van 2018 in één klap uit tot een bekende Nederlander. De homoseksuele supporter van AZ kaartte de homo-onvriendelijke sfeer in Nederlandse voetbalstadions aan en kreeg vervolgens bakken vol kritiek over zich heen.

Johan Derksen was misschien wel de grootste criticaster: de Veronica Inside-analist stelde dat homo's karakter moesten tonen en 'gewoon' uit de kans moesten komen. Jong denkt dat deze uitlatingen voortkomen uit 'onwetendheid'. "Hij heeft zich waarschijnlijk niet zo goed ingelezen. Het is toch een groot probleem voor jongeren en volwassenen om daarvoor uit te komen. En om dit dan weg te zetten als iets wat heel gemakkelijk is...", laat Jong weten aan Henny Huisman, die de AZ-supporter namens VI een bos bloemen aanbiedt.

De bedenker van de hashtag #SorryJohan richt zich rechtstreeks op Derksen. "Johan, ik vind jou een prima kerel en je grappen zijn af en toe heel leuk. Maar probeer alsjeblieft na te denken over wat je zegt, want dat kan kwetsend zijn." Jong merkt overigens dat zijn oproep her en der effect heeft gehad. "Ik heb verhalen gehoord van mensen die nu 'vieze hetero' over het veld roepen. Mensen denken er misschien iets meer over na."