'In Tsjechië had ik drie goede teamgenoten. Bij PSV is elke positie goed bezet'

'In Tsjechië had ik drie goede teamgenoten. Bij PSV is elke positie goed bezet'

23-02-2019 15:40
31

Michal Sadilek heeft zijn ogen uitgekeken op Sportpark De Herdgang sinds hij het Tsjechische 1. FC Slovacko verruilde voor PSV. Volgens de negentienjarige middenvelder is de jeugdopleiding van de Eindhovenaren van zeer hoog niveau.

Sadilek arriveerde in de zomer van 2016 in Eindhoven en merkte dat het spelniveau een stuk hoger lag dan in zijn thuisland. "In Tsjechië heb je in de jeugd misschien drie echt goede ploeggenoten. Hier is elke positie uitstekend bezet in de jeugd. Of misschien is dit toevallig een heel goede generatie", vertelt hij aan De Volkskrant.

De Tsjech ziet bovendien dat jeugdspelers van PSV een serieuze kans hebben om door te breken in het eerste elftal. "Alle jonge jongens zijn klaar om in te vallen. Omdat je weet dat het echt kan gebeuren. Je zit er niet voor de show."

Mentor Hendrix
Jorrit Hendrix neemt Sadilek dit seizoen onder zijn hoede. De linkspoot uit Panningen ziet dat er nog veel meer PSV-talenten aan de poort staan te rammelen. "Wat me opvalt: de talenten die doorkomen zijn direct mentaal en fysiek klaar om mee te doen. Ze zijn zelfs al beslissend", doelt hij op spelers als Donyell Malen, Cody Gakpo en Mohammed Ihattaren.

Ook qua mentaliteit is het dik in orde bij de nieuwe PSV-generatie, vindt Hendrix. "Er komt vanuit de jeugd niemand met kapsones binnen, niemand die zegt: ik doe het wel effe. Toen ik in de jeugd speelde, waren er genoeg met zo'n houding." Sindsdien heeft PSV meer aandacht besteed aan mentale coaching in de jeugdopleiding. "Dat mentale deel klopt nu beter. Je ziet ook dat jongens die elders afvielen, hier wel doorbreken."