Zeven conclusies: kopzorgen voor Van Bommel en Van Beek wéér de schlemiel

Zeven conclusies: kopzorgen voor Van Bommel en Van Beek wéér de schlemiel

24-02-2019 17:10 Laatste update: 18:52
163

PSV en Feyenoord deelden zondagmiddag de punten in een boeiende topper. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies na de 1-1 in het Philips Stadion in Eindhoven.

Tactisch plan Van Bommel werkt niet
PSV probeerde in het begin van de wedstrijd Feyenoord vast te zetten, maar de Rotterdammers voetbalden zich er eenvoudig onderuit. Het dwong trainer Mark van Bommel al snel tot een tactische omzetting bij de Eindhovenaren: Steven Bergwijn ging in de spits lopen, terwijl Luuk de Jong achter hem ging spelen. Heel veel meer grip leverde dat de Eindhovenaren niet op: Feyenoord bleef in de eerste helft en tot de rode kaart de bovenliggende partij.

Fenomenale Jörgensen
Trainer Giovanni van Bronckhorst besloot Robin van Persie buiten de basiself te laten en met één echte spits te spelen: Nicolai Jörgensen. Dat pakte uitstekend uit. De Deen speelde geweldig als aanspeelpunt. Jörgensen was een plaag voor de Eindhovense defensie en schoot zijn ploeg ook nog op schitterende wijze op voorsprong nadat de Rotterdammers met tien man kwamen te staan.

Van Beek wéér de schlemiel
Het was niet de week van Sven van Beek. Vorige week maakte de Feyenoord-verdediger een eigen goal tegen FC Groningen, nu benadeelde hij zijn ploeg door een directe rode kaart te pakken. Vooral de manier waarop was knullig: Van Beek schatte een lange bal totaal verkeerd in en moest vervolgens aan de noodrem trekken om te voorkomen dat Steven Bergwijn alleen op Kenneth Vermeer af kon. Omdat Van Beek direct rood kreeg, kost het hem ook nog eens de halve finale van de beker tegen Ajax.

Pover PSV: kopzorgen voor Van Bommel
Wat is er met PSV aan de hand? Na de winterstop kwam de formatie van trainer Mark van Bommel al achter tegen FC Utrecht en sc Heerenveen. In die wedstrijden legde PSV nog wel een goede tweede helft op de mat. Dat bleef tegen Feyenoord ook uit. De Rotterdammers hadden het betere veldspel en zelfs met tien man lukte het PSV niet om de bezoekers de wil op te leggen. Kopzorgen voor Van Bommel.

Feyenoord doet zichzelf tekort
Wie zondag de wedstrijd PSV - Feyenoord bekeek, zal niet gedacht hebben dat het verschil in punten tussen deze twee ploegen vijftien punten is. Sterker nog: Feyenoord was aan de bal veel beter dan PSV, maar deed daar uiteindelijk te weinig mee. De Rotterdammers pakten met tien man een punt bij de koploper, maar zullen toch het gevoel hebben dat ze recht hadden op meer. Ook opvallend: het verschil met het Feyenoord van vorige week in Groningen. Woensdag wacht de Rotterdammers opnieuw een topwedstrijd, tegen Ajax. Op basis van de wedstrijd tegen PSV kunnen de Amsterdammers in ieder geval hun borst nat maken.

Vermeer solliciteert naar vaste basisplek
Moet Giovanni van Bronckhorst (en zijn opvolger) altijd voor Kenneth Vermeer kiezen? De doelman bewees tegen PSV in ieder geval een uitstekende goalie te zijn en het is dan ook de vraag of Justin Bijlow, als hij terugkeert van zijn blessure, direct een plek onder de lat verdient. Vooral de katachtige reflex van Vermeer op de inzet van Steven Bergwijn, die na rust alleen voor zijn neus opdook, was indrukwekkend.

Spanning terug in de titelrace
Als de spanning in de titelrace nog niet terug was, dan is 'ie dat nu zeker wel. PSV morst wéér punten, eerder zondag pakte Ajax de volle buiten bij ADO Den Haag (1-5). Was het verschil tussen de twee ploegen vorige week nog zes punten, inmiddels is het gaatje geslonken naar twee punten. En PSV komt nog naar Amsterdam. Het beloven nog elf spannende speelrondes te worden.

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)