Waarom Ajax nu wél antwoord had op 'Heracles-variant' en De Jong na rust uitblonk

Waarom Ajax nu wél antwoord had op 'Heracles-variant' en De Jong na rust uitblonk

Gepubliceerd: maandag 25 februari 2019 om 12:00ma 25-02-2019 om 12:00

Laatste update: maandag 25 februari 2019 om 13:08ma 25-02-2019 om 13:08

Ajax maakte geen fout op bezoek bij ADO Den Haag: 1-5. Lang kon ADO de Amsterdammers qua score volgen, maar aan het einde van de wedstrijd liep Ajax alsnog ruim weg. In deze analyse lees je hoe Ajax een antwoord vond op het drukzetten van ADO en hoe Daley Blind de kans pakte om belangrijk te zijn.

Door Koen Bloks

Ajax-coach Erik ten Hag reageerde goed op de tactiek van ADO Den Haag, dat zich aanvankelijk wilde presenteren op de 'Heracles Almelo-manier': doorstappen vanuit het middenveld om Ajax in de opbouw in één-tegen-één situaties te dwingen. ADO probeerde door te stappen op de centrale verdedigers van Ajax door een middenvelder (meestal Lex Immers) naast Tomas Necid te laten komen.

Ajax had echter een antwoord: het positioneren van Frenkie de Jong als derde 'centrale verdediger' op links. Dit gebeurt normaal gesproken alleen in opbouwsituaties hoger op het veld of wanneer een tegenstander geen druk zet. Door deze tegenzet kon Ajax in een overtal opbouwen. ADO Den Haag had te weinig aanvallende kracht om Ajax steeds opnieuw in dit soort lage opbouwmomenten te brengen en was niet in staat om goed te reageren op de tegenzet.
In de eerste foto stapt ADO Den Haag door op de verdediging van Ajax waardoor er één- tegen-één situaties ontstaan. De tegenzet die Ten Hag doet is het positioneren van Frenkie de Jong op links: daarmee creëert Ajax een overtal in de lage opbouw. Van daaruit weten de Amsterdammers zich te ontdoen van hevige pressie.

Ajax was echter niet in staat om veel kansen te creëren. ADO Den Haag verdedigde op eigen helft met koppeltjes op Ajax’ middenvelders en aanvallers. Zo ook Lex Immers, die de taak kreeg om vooral De Jong onschadelijk te maken. De Amsterdammers hadden aanvankelijk moeite met het plan van ADO op eigen helft. Totdat de mogelijkheden via Daley Blind werden herkend: de verdediger heeft de taak om bij strikte mandekking op De Jong de rol van spelmaker vóór de defensie op zich te nemen. Ook hier reageerde de thuisclub niet adequaat op. Het midden van het veld werd door de koppeltjes die gevormd werden volledig opengezet. Situaties waarmee een voetballende verdediger als Blind wel raad weet: de centrale verdediger loste een schot, bediende Neres met een voorzet in de zestien en schoof de assist richting Donny van de Beek, die voor de 1-1 zorgde.
Frenkie de Jong heeft door mandekking niet veel mogelijkheden en krijgt steun van Blind. De verdediger stoomt vooral in de eerste helft meermaals richting doel. Door het vormen van koppels worden meerdere ADO-spelers uit het midden weggehouden.

In de tweede helft was het Frenkie de Jong die met rushes belangrijk was in de opzet van de doelpunten. In de eerste helft was er mandekking op de Ajax-middenvelder en had ADO over het vele veld koppels gemaakt. Van de Beek en Hakim Ziyech speelden ver weg van de bal, waardoor hun mandekkers ook uit het midden van het veld werden getrokken. Daardoor kon Blind de hoofdrol pakken: hij werd vrijgelaten en kon het 'open middenveld' in. 

ADO had in de tweede helft het midden van het veld beter bezet, maar toch kon De Jong na rust excelleren. De reactietijd in het drukzetten bij omschakelmomenten bleek niet snel genoeg om de Ajax-middenvelder af te stoppen. Ook gaven de buitenspelers te weinig ondersteuning om de Ajacieden voorafgaand aan de doelpunten af te stoppen. Daarmee liep Ajax uit naar een uiteindelijk hele ruime zege.

Ajax loopt aan het einde van de wedstrijd weg bij ADO Den Haag. ADO komt bij de doelpunten tekort in het snel drukzetten om Ajax naar achteren te dwingen. In plaats daarvan wordt er te laat gereageerd en kan Frenkie de Jong zijn klasse laten zien.

Trainer Erik ten Hag kon na afloop blij zijn met de oplossingen die zijn ploeg liet zien op de 'Heracles Almelo-variant' en het mandekken op De Jong. Zo wist zijn ploeg zichtbaar progressie te boeken in vraagstukken die Ajax vorig en dit seizoen nog voor een groot vraagteken zetten.

De @LaptoptrainerNL kijkt voor VoetbalPrimeur naar de belangrijkste wedstrijden in binnen- en buitenland en probeert op een begrijpelijke wijze de theoretische kant van het voetbal te belichten.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie wordt er kampioen?

PSV
37%
Ajax
63%
(13480 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws