Frenkie-euro's keihard nodig: ongekende leegloop in aantocht bij Willem II
Mathijsen (links) met Fran Sol

Frenkie-euro's keihard nodig: ongekende leegloop in aantocht bij Willem II

Gepubliceerd: maandag 25 februari 2019 om 13:00ma 25-02-2019 om 13:00

Laatste update: maandag 25 februari 2019 om 13:02ma 25-02-2019 om 13:02

Willem II-directeur Joris Mathijsen zei onlangs dat de miljoenen euro's die binnenstromen dankzij de transfers van Fran Sol en Frenkie de Jong door de club worden besteed aan 'langetermijndoelen'. Mathijsen zal komende zomer z'n portemonnee echter al moeten trekken om de selectie van de Tricolores op peil te houden. De kans is namelijk aanwezig dat er in totaal liefst zestien spelers vertrekken.

Eén euro. Dat was het symbolische bedrag waarvoor Willem II Frenkie de Jong in 2015 naar Ajax liet vertrekken. De meest waardeloze deal uit de historie van de Tricolores, zou je denken, maar niets is minder waar. Het overeengekomen doorverkooppercentage van vijftien procent levert jaren later namelijk een megabedrag op, de hoogste transferopbrengst ooit voor Willem II.

Minus de veertig procent waar RKC Waalwijk recht op heeft, incasseert de Tilburgse club 6,8 miljoen euro van de 75 miljoen die FC Barcelona dit jaar overmaakt naar Amsterdam. Daar houdt het niet op voor Willem II: de verkoop van goalgetter Fran Sol aan Dinamo Kiev voor circa 3,5 miljoen euro zorgt ervoor dat technisch directeur Joris Mathijsen beschikt over een imponerend transferbudget waar Eredivisie-collega's rooie oortjes van krijgen.

10 miljoen
Om maar een understatement te gebruiken: het wordt een intensieve zomer voor Mathijsen – en niet alleen omdat de inbox van de td overspoeld zal raken met berichten van zaakwaarnemers en het bovendien interessant onderhandelen is wanneer de volledige voetbalwereld op de hoogte is van de 10 miljoen euro die je hebt bij kunnen schrijven op de koninklijke bankrekening.


Bestudering van de selectie van trainer Adrie Koster leert dat ruim de helft van de spelers bij de start van het nieuwe seizoen mogelijk niet meer actief is in Tilburg. Dat heeft grotendeels te maken met het hoge aantal huurlingen dat actief is bij Willem II. Mathijsen trok in de zomer en tijdens de winterstop zeven aanwinsten op huurbasis aan: Diego Palacios, Vurnon Anita, Renato Tapia, Aras Özbiliz, Alexander Isak, Marios Vrousai en Vangelis Pavlidis. Ook Dimitrios Kolovos werd gehuurd, maar hij is inmiddels vertrokken. Alleen in het geval van het Griekse duo Vrousai - Pavlidis beschikt Willem II over een optie tot koop; het huurcontract van Vrousai loopt bovendien door tot medio 2020. 

Naast een handvol afzwaaiende huurlingen beschikken de Tricolores - net als veel andere eredivisionisten - over diverse spelers met verbintenissen die op 30 juni eindigen. Het gaat om Elmo Lieftink, Kristófer Kristinsson, Mattijs Branderhorst, Timon Wellenreuther, Jordy Croux en Donis Avdijaj. De contracten van goalies Branderhorst, momenteel verhuurd aan NEC, en Wellenreuther bevatten een eenzijdige optie. Lieftink speelt dit seizoen nooit, de verwachtingen rond de jonge IJslander Kristinsson zijn hoog. 

Zijspoor
Croux kan door Willem II langer vastelegd worden, maar de kans dat dit daadwerkelijk gebeurt is nihil. Croux kwam tijdens de eerste seizoenshelft niet aan de bak en werd gestald bij MVV. Enfant terrible Avdijaj is na een aantal incidenten op een zijspoor beland. Willem II kan ook hem langer binden. Volgens de laatste berichten uit Brabant lijkt het echter waarschijnlijker dat Avdijaj z'n laatste duel in Tilburg reeds gespeeld heeft. Voor middenvelder Bartek Urbański, nooit doorgebroken en op zoek naar een andere werkgever, geldt hetzelfde


Stroomt de kleedkamer dan volledig leeg? Valt nog relatief mee. Diverse basiskrachten, waaronder Jordens Peters, Freek Heerkens, Damil Dankerlui, Dries Saddiki, Dan Crowley en Pol Llonch, beschikken over doorlopende contracten. In sommige gevallen zal Mathijsen echter een knoop moeten doorhakken. Van alle spelers die eigendom zijn van Willem II, is Crowley waarschijnlijk degene met de hoogste marktwaarde. Over anderhalf jaar kan de Brit transfervrij verkassen - en dus zal een verkoop serieus overwogen worden. Vanuit het Championship is er naar verluidt sprake van belangstelling. 

Atakan Akkaynak kwam eind juni met hoge verwachtingen naar Tilburg. De jeugdinternational van Duitsland ruilde Bayer Leverkusen in voor Willem II en signeerde een driejarig contract bij z'n nieuwe club. De samenwerking is vooralsnog echter een debacle. Sinds zijn rode kaart tegen De Graafschap in september speelde Akkaynak (20) slechts 75 minuten. Een vroegtijdige exit is niet uitgesloten. Een andere zomeraanwinst, James McGarry, zit eveneens elke week op de bank. 

Nóg een dossier: de toekomst van Koster. De verbintenis van de 64-jarige coach loopt na afloop van dit seizoen af. Koster, die momenteel met Willem II op de tiende plaats staat en het deze week in de halve finale van de TOTO KNVB Beker opneemt tegen AZ, liet in mei weten dat hij zélf koos voor een éénjarig contract en 'graag de vrijheid wil hebben om de situatie van jaar tot jaar te bekijken'.

Alsof Mathijsen al niet genoeg aan z'n hoofd had. 

De toekomst van de Willem II-selectie

Zeker/waarschijnlijk weg (9): Palacios, Anita, Lieftink, Tapia, Urbanski, Özbiliz, Avdijaj, Isak en Croux

Mogelijk weg (7): Wellenreuther, Branderhorst, McGarry, Akkaynak, Crowley, Pavlidis en Kristinsson

Doorlopend contract (12): Woud, Peters, Heerkens, Meissner, Van den Bogert, Ryan, Lewis, Dankerlui, Llonch, Saddiki, Vrousai (huur) en Coulibaly

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws