Mourinho wil 'interne empathie': Het conflict is zondag op het veld

Mourinho wil 'interne empathie': "Het conflict is zondag op het veld"

25-02-2019 23:01
27

José Mourinho wil bij een eventuele volgende club in rustig vaarwater terecht komen en niet bezig zijn met randzaken. "Ik wil geen interne conflicten", vertelt de 55-jarige Portugees in een groot interview met The Telegraph.

"Ik wil interne empathie. Het conflict is zondag op het veld wanneer je tegen iemand speelt die de drie punten wil stelen van je. Dát is het moment van het conflict", vertelt Mourinho. Hij noemt het 'structurele empathie'. "Een club is een structuur, een complexe structuur waar de manager een belangrijk deel van uitmaakt, maar niet de structuur is."

Het maakt Mourinho niet veel uit hoe de structuur van een club eruit ziet, zolang er maar 'empathie' binnen de club is. Of er nou een technisch directeur, een president, voorzitter, of hoofd jeugdopleidingen is, het maakt Mourinho niet uit. "Ik heb in mijn carrière onder elke omstandigheid gewerkt. De meest succesvolle situaties zijn niet vanwege de structuur, maar vanwege de empathie in de structuur. Mensen die goed samenwerken, dezelfde ideëen hebben. Dat is het fundament."

Mourinho heeft het voetbal de afgelopen jaren zien veranderen. "Deze generatie is niet alleen voetballer, maar heeft het totaalplaatje. Je hebt de speler, de familie, de agent, de achterban en de PR-afdeling. Soms heb je te maken met de medische mensen van het individu en in heel extreme gevallen heb je te maken met hun 'persoonlijke fitness jongens'."

"Je hebt zoveel afleidingen met die spelers. En als er geen empathie in de structuur van de club is, krijg je heel veel weerstand en dat is heel, heel erg moeilijk om mee te werken."

Mourinho werd vorig jaar ontslagen door Manchester United.