Acht conclusies: Van Persie rouwt, De Ligt lacht en Ajax-fans naar De Kuip

Acht conclusies: Van Persie rouwt, De Ligt lacht en Ajax-fans naar De Kuip

28-02-2019 00:10 Laatste update: 00:21
224

Ajax plaatste zich woensdagavond ten koste van Feyenoord voor de finale van de KNVB Beker. VoetbalPrimeur maakt de balans op en trekt acht conclusies.

Corners helpen Ajax, nekken Feyenoord
Corners maakten het verschil in De Kuip - en Ajax profiteerde daar optimaal van. Vlak voor rust kopte De Ligt de bal binnen na een inslinger van Hakim Ziyech, waarbij Jeremiah St. Juste zich in de rug liet verrassen. Drie minuten na rust was het weer raak uit een hoekschop. Nicolás Tagliafico kreeg de kans om raak te schieten, omdat de Feyenoord-defensie naar voren liep, maar Calvin Verdonk bleef hangen en buitenspel ophief.

De Ligt schroeft transferwaarde op
Goals in de Klassieker, die tellen ook in het buitenland. De Ligt kopte de bal op slag van rust bijna door het net en zette Ajax daarmee op het goede spoor. Dat zal gretig genoteerd zijn in de blocnotes van de scouts, die woensdagavond weer in grote getale aanwezig waren. Ook verdedigend zat het goed - en daar draait het vooral om. Hoogtepunt in dat opzicht was het redding in de eerste helft, waarmee hij een doelpunt van Robin van Persie voorkwam.

Feyenoord zo goed als klaar
Het seizoen duurt nog tweeënhalve maand, maar is feitelijk klaar voor Feyenoord. De achterstand van de Rotterdammers op Ajax en koploper PSV is in de Eredivisie onoverbrugbaar (respectievelijk dertien en vijftien punten). De komende elf speelronden blijven hoe dan ook belangrijk: kan Feyenoord zich voldoende opladen om AZ van de derde plaats te houden?

Roemloos einde Van Persie
In zijn laatste Klassieker was het Van Persie niet gegund. De 34-jarige spits, die aan het einde van het seizoen stopt, werd in de tweede helft naar de kant gehaald door trainer Giovanni van Bronckhorst. Van Persie zwaait dus niet af met prijs. Maar we mogen wel stellen dat zijn carrière al een hoofdprijs op zich is.

Frenkie laat Barça zien wat hij kan
Een transfer naar FC Barcelona brengt meer druk met zich mee. Daar kan Frenkie de Jong over meepraten. De Ajax-middenvelder zat na de bekendmaking in een vormdip, maar lijkt er weer helemaal bovenop. Hij was tegen Feyenoord soms onnavolgbaar en viel alleen af te stoppen met overtredingen. Veelzeggend was de frustratietackle op hem van Steven Berghuis, die werd verwelkomd met applaus door het Legioen.

VAR weer ter discussie
Het houdt niet op, niet vanzelf. Wéér was de VAR onderwerp van gesprek na een wedstrijd waarin veel op het spel stond. Jordy Clasie zette op slag van rust een tackle in, de bal ketste van de voet van Dusan Tadic af, maar scheidsrechter Kevin Blom zag er een corner in. Ajax maakte vervolgens de 0-1, tot woede van heel Feyenoord. Veel kon de VAR er hoe dan ook niet aan doen: bij dit soort momenten mag er niet ingegrepen worden.

Tagliafico = contagio
Hoe belangrijk is Nicolás Tagliafico? Heel belangrijk, liet ook deze Klassieker weer zien. De Argentijn, die ontbrak bij de 6-2 van eind januari, is iemand die altijd levert. Zo ook tegen Feyenoord. Hij bijt zich vast in tegenstanders, loopt ruimtes dicht en trekt veelvuldig mee ten aanval. De derde goal van Ajax kwam van hem. In Argentinië noemen ze de attitude van Tagliafico 'contagio'. Letterlijke vertaling: besmetting of verspreiding.

Ajax-fans naar De Kuip
De kwalificatie voor de bekerfinale is een feit en dat betekent dat er weer Ajax-supporters naar De Kuip komen. De datum: 5 mei. In de aanloop naar de Klassieker van woensdagavond ging het veel over het feit dat Feyenoord en Ajax al jaren tegen elkaar spelen zonder supporters van de uitspelende club. Uit protest waren alleen Edwin van de Sar en Rutger Arisz namens de Ajax-directie aanwezig in De Kuip.

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)