Jans gaat overstag en accepteert 'erebaan': 'Trots dat ik ben benaderd'

Jans gaat overstag en accepteert 'erebaan': 'Trots dat ik ben benaderd'

28-02-2019 07:32 Laatste update: 11:22
32

Een nieuwe klus voor Ron Jans. De technisch manager van FC Groningen gaat aan de slag als bondscoach van Noord-Nederland. Op 15 juni treedt hij met zijn team in Emmen aan tegen Noord-Duitsland. 

Het bondscoachschap van Noord-Nederland is een 'erebaan' waar Jans, die na afloop van dit seizoen afzwaait bij Groningen, in eerste instantie voor bedankte, weet de Leeuwarder Courant. Aanvankelijk stond de voormalig trainer van onder meer PEC Zwolle en sc Heerenveen namelijk (nog) niet open voor nieuwe klussen. Toch ging-ie overstag. 

"Daar zijn verschillende redenen voor. In de eerste plaats is het natuurlijk voetbal, een van mijn grote passies. Verder ken ik wat mensen achter de schermen van dit initiatief. Zo heb ik in het verleden al een paar keer contacten gehad over grensoverschrijdende projecten en vind ik de voorzitter van de semi-interland, oud-KNVB-bestuurder Jan van Driel, een prettige man met wie ik het goed kan vinden."

Heerlijke dag
Jans heeft zin in z'n nieuwe job. "Ik ben nog nooit bondscoach geweest en ben in die zin ook wel trots dat ik hiervoor ben benaderd. Op deze wijze kan ik op een ontspannen manier eens ervaren hoe het is om trainer te zijn van een vertegenwoordigend elftal in een officieuze interland."

"Ik heb natuurlijk ook nog een verleden als leraar Duits. Op het Maartens College beschikten we ook over contacten in Duitsland. Ik stimuleer dat grensoverschrijdende verkeer graag. Los van dat alles lijkt het me gewoon een heerlijke dag, die 15de juni."

Het is voor de eerste keer sinds 1960 dat er een zogenaamde 'semi-interland' wordt afgewerkt tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland. Voor die tijd was het een jaarlijkse traditie. In overleg met Jans wordt de selectie van Noord-Nederland samengesteld door journalisten van Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant.