Ricksen blijft strijden: 'Ik ben er nog niet klaar voor, vind het leven te leuk'

Ricksen blijft strijden: 'Ik ben er nog niet klaar voor, vind het leven te leuk'

Gepubliceerd: zaterdag 2 maart 2019 om 12:08za 02-03-2019 om 12:08

Laatste update: zaterdag 2 maart 2019 om 16:29za 02-03-2019 om 16:29

Fernando Ricksen strijdt nog steeds tegen de ALS-ziekte en is naar eigen zeggen nog lang niet klaar om te gaan. De voormalig Oranje-international ligt momenteel in een hospice in de buurt van Glasgow en geniet nog steeds van het leven.

Ricksen kreeg in oktober 2013 de diagnose ALS. De artsen gaven hem nog maximaal achttien maanden, maar meer dan vijf jaar later vecht Ricksen nog steeds. "Ik ben boos op deze ziekte", zegt hij in een uitgebreid interview met The Guardian. "Boos dat ik afhankelijk ben van anderen. Ik kan niets meer alleen doen en dat frustreert me."

Ricksen, die alleen nog kan communiceren door met zijn ogen woorden op een computerscherm te lezen, wil niets weten van euthanasie. "Ik kan me voorstellen dat sommige mensen graag zouden willen gaan. Maar ik ben daar nog niet klaar voor, ik vind het leven veel te leuk."

"Het is moeilijk om te zeggen of ik bang ben voor de dood", vervolgt de pas 42-jarige Ricksen. "Voor het doodgaan zelf ben ik niet bang. Maar als ik niet kan ademen door mijn ziekte, dan voel ik angst. Als ik stik, dan ben ik wel bang."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws