'Rode' Rutten kritisch op VAR: 'Zo jong, niet eens tijd om zelf te voetballen'

'Rode' Rutten kritisch op VAR: 'Zo jong, niet eens tijd om zelf te voetballen'

03-03-2019 23:33
21

VVV-rechtsback Moreno Rutten stond zondagmiddag een uur eerder dan gepland onder de douche. De 25-jarige Bosschenaar ging op de voet van FC Groningen-tegenstander Tim Handwerker staan en kreeg aanvankelijk geel van arbiter Serdar Gözübüyük.

De leidsman werd echter door de VAR naar de zijlijn gedirigeerd en trok vervolgens rood voor Rutten. De rechtsback vermoedt dat Gözübüyük is beïnvloed door het zien van de slowmotion-beelden. "Dat was het fatale natuurlijk. Als je alles in slowmotion gaat bekijken, ziet het er veel erger uit. Ik weet zeker dat er veel meer rode kaarten gaan vallen, als je de hele wedstrijd in slowmotion gaat kijken", vertelde hij na afloop aan FOX Sports.

Analisten Arnold Bruggink en Ronald de Boer spraken schande van de rode kaart. "Dat zijn natuurlijk mannen die zelf op het veld hebben gestaan. Degenen die in Zeist zitten waarschijnlijk niet. Die scheidsrechters zijn tegenwoordig zo jong, die hebben niet eens meer de tijd om zelf te voetballen. En dan missen ze de voetbalervaring om dit soort momenten te beoordelen", legt Rutten de vinger op de zere plek.

De rechtsback komt dan ook met een suggestie voor de KNVB. "Als je het nou omdraait, de ervaren scheidsrechters in Zeist en de minder ervaren scheidsrechters op het veld, dan krijg je misschien een heel ander beeld."