'Mijn Nieuw-Zeelandse moeder zei meteen al: jij moet ook een dubbel paspoort'

'Mijn Nieuw-Zeelandse moeder zei meteen al: jij moet ook een dubbel paspoort'

05-03-2019 16:42 Laatste update: 16:49
38

Benjamin van den Broek beëindigde afgelopen seizoen als speler van Telstar zijn bijzondere carrière, die hem langs onder meer Haarlem, Shrewsbury, Den Bosch, Cluj en Velsen-Zuid leidde. Het hoogtepunt van zijn voetbalcarrière blijft echter de ene interland die hij voor Nieuw-Zeeland speelde.

De in Geleen geboren Van den Broek heeft dankzij zijn Nieuw-Zeelandse moeder een dubbel paspoort. "Al in het begin van mijn carrière zei ze: we moeten ook eens een paspoort voor jou aanvragen, je weet nooit waar het toe leidt", vertelt de oud-middenvelder aan NH Nieuws. Toen hij in contact kwam met toenmalig PEC Zwolle-middenvelder Ryan Thomas, werd Van den Broek ontdekt door de bondscoach van Nieuw-Zeeland. Op 31 maart 2015 mocht hij acht minuten invallen tegen Zuid-Korea. "In Seoul met allemaal van die knotsgekke Koreanen, dat was heel bijzonder."

De inmiddels 31-jarige Van den Broek stopte als speler van Telstar vanwege knieklachten, maar is sindsdien niet in een zwart gat terechtgekomen. De enkelvoudig Nieuw-Zeelands international werkt tegenwoordig voor de voetbalvakbond FifPro én in de tuchtcommissie van de KNVB. "Ik was al een tijdje bezig met mijn carrière na het voetbal. In mijn vrije tijd werkte ik al bij de Rabobank. Tijdens mijn carrière heb ik een hbo-opleiding gedaan, dus ik kon ook gelijk aan de slag in januari, nadat ik in december stopte."