Kassa rinkelt in Amsterdam: Champions League-inkomsten naar ruim 75 miljoen

Kassa rinkelt in Amsterdam: Champions League-inkomsten naar ruim 75 miljoen

05-03-2019 23:16 Laatste update: 23:24
164

Met de historische zege van Ajax op Real Madrid hebben de Amsterdammers zich niet alleen sportief, maar ook financieel een grote dienst bewezen. Door plaatsing voor de kwartfinale mag Ajax weer minimaal 10,5 miljoen euro bijschrijven.

De Amsterdammers waren na de groepsfase al zeker van ruim 62 miljoen euro. Door de kwalificatie voor de kwartfinale van het miljardenbal mag Ajax nog eens 10,5 miljoen euro op de rekening bijschrijven. De 1-4 overwinning in het Santiago Bernabéu is bovendien goed voor een winstpremie van nog eens 2,7 miljoen euro. Dat betekent dat het huidige Champions League-seizoen Ajax al ruim 75 miljoen euro binnenharkte. Daar zit de recette voor de thuiswedstrijd nog niet eens bij.

Ook in de groepsfase leverde een overwinning 2,7 miljoen euro op. Een gelijkspel was goed voor 900.000 euro, en dus liepen de inkomsten in de groepsfase al behoorlijk op voor de Amsterdammers. Ajax won in de groepsfase van AEK Athene (3-0 en 0-2) en Benfica (1-0). De gelijke spelen tegen Bayern München (tweemaal) en Benfica leverden opgeteld 2,7 miljoen op, namelijk 900.000 euro per punt. De twaalf verzamelde punten in de groepsfase waren voor de Amsterdammers in totaal dus goed voor 10,8 miljoen. Het bereiken van de achtste finale was goed voor een premie van 9,5 miljoen euro. 

De club was aan het begin van het seizoen al verzekerd van zo'n 42,5 miljoen. Dat bedrag bestond uit de startpremie voor alle deelnemers, de miljoenen op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst voor clubs, de marketpool en recettes voor de drie thuiswedstrijden.