Spelersrapport: Ajax scoort twee 9's en één 10 op historische avond in Madrid

Spelersrapport: Ajax scoort twee 9's en één 10 op historische avond in Madrid

05-03-2019 23:10 Laatste update: 06-03-2019 15:22
187

Magisch, verpletterend, sensationeel, onvoorstelbaar, onvergetelijk. Superlatieven schieten tekort na de 1-4 overwinning van Ajax op titelhouder Real Madrid. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een historische avond.

Andre Onana - 8: Met uitzondering van één moment in de tweede helft een rustpunt voor Ajax. Dat is voor Onana geen vanzelfsprekendheid. 'Keek' voor twee Real-schoten op de paal en verrichte na rust een paar cruciale reddingen.

Noussair Mazraoui - 6,5: Ajax had in Madrid één dissonant en dat was Mazraoui. Oogde nerveus, stond vaak uit positie en Real werd steeds gevaarlijk via 'zijn' kant. Maar: in de tweede helft herstelde hij zich. Zijn sliding waarmee hij de bal binnenhield voor de 0-3 was essentieel. Door een gele kaart is hij er in de kwartfinale niet bij.

Matthijs de Ligt - 9: Een majestueus optreden van De Ligt in Bernabéu. De negentienjarige Ajax-aanvoerder liet nóg een keer zien dat de belangstelling van de volledige Europese top terecht is. Een toekomstige wereldster.

Daley Blind - 8,5: Vaak werd hem verweten dat hij geen leidende rol op zich neemt bij Ajax, maar in Madrid stond er een volwassen verdediger. Oké, Real Madrid kreeg kansen, maar Blind verdient een dikke pluim.

Nicolás Tagliafico - 8: Tagliafico is iemand die je op een missie kan sturen. In de grootste wedstrijd van zijn carrière speelde de Argentijn erg degelijk. Een ouderwets potje vrij worstelen aan de linkerkant kun je wel aan hem overlaten.

Lasse Schöne - 7,5: Was het Ronaldinho? Was het Pierre van Hooijdonk? Nee, het was Lasse Schöne die een vrije trap uit een onmogelijke hoek in één keer binnendraaide. Die wondergoal (1-4) brak Real Madrid definitief.

Frenkie de Jong - 8,5: Eén van de beste Ajacieden in Madrid. Was nota bene Ballon d'Or-winnaar Luka Modric de baas. Bij FC Barcelona zullen ze zich vermaakt hebben, al had De Jong wel geluk dat zijn slippertje in de slotfase geen tegengoal opleverde.

Donny van de Beek - 8: Zorgde met zijn loopacties continu voor onrust in de verdediging van Real en was daarmee goud waard voor Ajax. Vooral Nacho Fernandez was het noorden volledig kwijt door Van de Beek.

Hakim Ziyech - 8,5: Scoren tegen Real Madrid in de Johan Cruijff Arena was het hoogtepunt in zijn carrière, maar hoe gaat hij zijn openingstreffer in Bernabéu dan typeren? Ziyech liet zien dat hij er ook in topwedstrijden staat.

Dusan Tadic - 10: De absolute uitblinker bij Ajax. Wat de gelegenheidsspits deed in Madrid, was niet normaal. Hoogtepunt was zijn 'roulette' en passje voor de 0-2 van Neres, maar hij gaf óók de eerste assist én was verantwoordelijk voor de 0-3.

David Neres - 9: De laatste keer dat Neres zó goed speelde (uit tegen Bayern München), hield trainer Erik ten Hag hem maanden op de bank. Dat zal deze keer niet gebeuren. Wat speelde hij - vooral in de eerste helft - fan-tas-tisch...

Invallers

Dani de Wit - x: Speelde te kort voor een beoordeling

Kasper Dolberg - x: Speelde te kort voor een beoordeling

Joël Veltman - x: Speelde te kort voor een beoordeling

(Ruben Winkels / VoetbalPrimeur)