Protestactie Atlanta-fans na rampstart De Boer: 'Waarom is hij zo koppig?'

Protestactie Atlanta-fans na rampstart De Boer: 'Waarom is hij zo koppig?'

Gepubliceerd: zondag 10 maart 2019 om 22:00zo 10-03-2019 om 22:00

Laatste update: zondag 10 maart 2019 om 22:39zo 10-03-2019 om 22:39

Een aantal Atlanta United-fans heeft zondag bij het imposante Mercedes-Benz Stadium van de club een protestactie tegen Frank de Boer georganiseerd. Na drie nederlagen in vier officiële duels is voor sommigen de maat blijkbaar al vol. Atlanta-watcher Felipe Cardenas vertelt in gesprek met VoetbalPrimeur dat De Boer ondanks een dramatische seizoenstart stevig in het zadel zit. Nog wel.

'Of ik iets wil zeggen over Fraud de Boer? Heel graag!', laat een Atlanta-supporter weten vanuit de USA. Hij wenst anoniem te blijven. 'Alles wat Tata Martino hier in de afgelopen twee jaar heeft opgebouwd, is De Boer nu aan het afbreken. De tactiek waar hij voor kiest, lijkt nergens op. Waarom is-ie zo koppig en past hij het niet aan? Embarrassing! Afgelopen seizoen stond het perfect. Now it's all gone. Rubbish!'

Dat De Boer met zijn nieuwe club Atlanta voorlopig niet kan voldoen aan de hoge verwachtingen, is een understatement. De populaire Gerardo Tata Martino veroverde in december de MLS Cup en werd daarna bondscoach van Mexico. De Boer werd aangesteld als Martino's opvolger en signeerde een vierjarig contract. Zonder de naar Newcastle United vertrokken vedette Miguel Almirón is de start van het nieuwe seizoen onthutsend. De Boer debuteerde met een nederlaag tegen het Costa Ricaanse Herediano, tijdens een tweeluik in de CONCACAF Champions League. Een 4-0 overwinning in de return leverde alsnog een plek in de volgende ronde op.


Afgelopen week volgde een domper tijdens het competitiedebuut van De Boer tegen DC United: 0-2. Uitschakeling in de Champions League dreigt inmiddels, nu Monterrey uit Mexico de eerste ontmoeting in de kwartfinale een paar dagen geleden met 3-0 won. Het ambitieuze Atlanta mikte dit seizoen juist op internationaal succes. "Er is de afgelopen maanden veel veranderd bij de club. Op organisatorisch vlak, tijdens trainingen en vooral tactisch", weet Felipe Cardenas, clubwatcher namens The Athletic Soccer. "De Zuid-Amerikaanse aanpak van Martino is heel anders dan de werkwijze van De Boer. Het is wennen voor de selectie, dat merk je aan alles."

Tactiek
Cardenas ziet dat De Boer het over een volledig andere boeg gooit. "De tactiek is helemaal veranderd. Martino vond balbezit niet zo belangrijk. Er werd hoog druk gezet en vanuit snelle tegenaanvallen vielen er vaak doelpunten. Atlanta scoorde twee jaar lang aan de lopende band. Martino wilde zo snel mogelijk naar het doel van de tegenstander. De Boer doet het heel anders. Hij kiest voor balbezit en 3-4-3, een formatie die bij Crystal Palace niet uit de verf kwam, geloof ik. Onder Martino speelde Atlanta altijd 4-2-3-1. Het gevolg is dat veel spelers nu andere posities moeten bekleden."


Het feit dat De Boer als trainer van Internazionale en Palace ook al het roer omgooide en in zowel Milaan als Londen binnen een paar maanden sneuvelde, is uitgebreid belicht in Amerika. Het zorgt voor scepsis bij de achterban. "Natuurlijk is er nu sprake van druk – maar ik denk niet dat die druk vergelijkbaar is met de situaties bij Inter en Palace", reageert Cardenas. "De Boer heeft voor meerdere jaren getekend, de leiding van Atlanta wil dat hij zorgt voor de ontwikkeling van jonge spelers, net als bij Ajax. Ze weten dat zo'n proces tijd kost. Ik verwacht dat ze hem die tijd ook gunnen."

Zorgen
"Het klopt dat de Champions League belangrijk is voor de club, Atlanta heeft zelfs de ambitie uitgesproken om het toernooi dit seizoen te winnen. Dat lijkt mij niet realistisch, zéker niet als je van een trainer verlangt dat hij aan de slag gaat met jonge spelers. Titelprolongatie in de MLS moet het doel zijn. Dat fans ongerust zijn begrijp ik, maar zij zullen hun verwachtingen moeten bijstellen. Onvrede over De Boer? Dat gaat om een minderheid van de supporters, denk ik, maar het klopt dat er wel zorgen zijn, ook bij de club. Atlanta heeft twee jaar lang heel goed gepresteerd. Martino deed het fantastisch, hij is echt een legende voor de fans. Voor zijn opvolger zou het hoe dan ook een lastige klus worden."

Minderheid of niet: een aantal fans laat op social media duidelijk blijken dat zij De Boer liever vandaag dan morgen zien vertrekken. Er is zelfs een oproep gedaan om zondag bijeen te komen bij het Mercedes-Benz Stadium en daar te protesteren. Later op de dag staat het eerste thuisduel van het MLS-seizoen op het programma voor Atlanta. FC Cincinnati komt op bezoek. 

'Deze protestactie is wat mij betreft heel serieus', laat een van de initiatiefnemers weten. 'Na die nederlaag tegen Monterrey reken ik wel op een flinke opkomst. We verwachten goede resultaten, maar het lijkt nu nergens op. Ik denk dat steeds meer fans inzien dat De Boer niet de juiste trainer is voor deze mooie club. Hij moet vertrekken.'

De ontmoeting tussen Atlanta United en FC Cincinnati is zondagavond vanaf 22.00 uur te bekijken op FOX Sports. 

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

Poll

Gaat De Boer het redden in Amerika?

(11243 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws