Oppermachtig Ajax vijzelt imponerend doelsaldo verder op tegen Fortuna

10-03-2019 18:34 Laatste update: 18:37
127

Met twee vingers in de neus heeft Ajax zondag voor eigen publiek een thuiszege geboekt op Fortuna Sittard. Dankzij gepruts in de Limburgse achterhoede kwam Ajax via Dusan Tadic al vroeg op voorsprong. Daarna kwam de overwinning geen seconde meer in de problemen. Het werd uiteindelijk 4-0.

Vijf dagen na de sensationele 4-1 zege in Madrid trad Ajax met één nieuwe naam aan tegen Fortuna. Spits Kasper Dolberg nam in de basiself van Erik ten Hag de plek over van Lasse Schöne. Hakim Ziyech schoof door die wijziging door naar het middenveld en Tadic naar de flank.

Het was de Serviër die Ajax na een paar minuten al op voorsprong schoot. Een lange bal van achteruit werd door Michael Pinto verkeerd verwerkt en Tadic kon van dichtbij afronden. Hij schoot hard en onhoudbaar binnen.

Fortuna kwam in de Johan Cruijff Arena amper over de middellijn tijdens de eerste helft. De 2-0 viel binnen het halfuur. Hakim Ziyech gaf de bal vanaf links strak voor en bij de tweede paal tikte Neres simpel binnen.

Na die treffer was het verzet van Fortuna definitief gebroken, zover er van verzet überhaupt al sprake was. Ajax had werkelijk niets te duchten van de opponent. Fortuna mocht van geluk spreken dat Ajax na rust geen gas meer gaf én diverse kansen miste. Nog twee keer was het raak. Fortuna verspeelde de bal in de 63e minuut knullig op de rand van de eigen zestien en enkele seconden later schoot Neres met links raak. Het slotakkoord kwam op naam van Tadic, na een fraaie aanval en een assist van Dolberg.

Door de simpele overwinning is het gat tussen Ajax en koploper PSV verkleind naar vijf punten. Ajax kan aanstaande woensdag op twee punten van de titelconcurrent komen. Dan staat het inhaalduel met PEC Zwolle op het programma. Het doelsaldo van de Amsterdammers is imponerend: 86 voor, 20 tegen (+66). PSV heeft een doelsaldo van +62.