'Wat die valse moralist van een Johan Derksen zei, beviel me niet'

'Wat die valse moralist van een Johan Derksen zei, beviel me niet'

11-03-2019 16:58 Laatste update: 17:06
52

Toen een boek over René van der Gijp, van de hand van Michel van Egmond, in 2013 aan de haal ging met de NS Publieksprijs, bleek concurrent Tommy Wieringa behoorlijk slecht tegen zijn verlies te kunnen. In een groot interview met magazine JFK wil Wieringa jaren later graag nog iets kwijt over het akkefietje. 

"Er is geen fittie tussen Michel van Egmond en mij, maar met de mensen van dat voetbalprogramma", steekt Wieringa - schrijver van onder meer de populaire roman Joe Speedboot - van wal. "Het begon ermee dat mijn roman Dit zijn de namen was genomineerd voor de NS Publieksprijs. Je krijgt zo'n nominatie als je titel bij de bestverkochte boeken hoort. De boeken van Michel van Egmond kregen die prijs vaak, omdat het heel populaire boeken zijn die in een behoefte voorzien."

"In dat voetbalprogramma werden ze ook voortdurend in de lucht gehouden en aangeprezen, en dat snap ik ook, omdat dat natuurlijk een geweldig propagandamedium is. Allemaal goed en wel, maar wat me niet beviel, was dat die valse moralist van een Johan Derksen bij voortduring bezig was om de literatuur en de mensen die in de letteren werken, te belasteren door ze bijvoorbeeld engnekken uit de grachtengordel te noemen."

"Over dat dédain heb ik mij opgewonden", legt Wieringa uit. "Maar omdat ik verloor leek het alsof ik slecht tegen mijn verlies kan. Wat ook zo is, maar niet in concurrentie met een voetbalboek."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie