Kuipers: 'Kramer maakte een beweging met zijn arm. Ik zou als VAR nooit ingrijpen'

Kuipers: 'Kramer maakte een beweging met zijn arm. Ik zou als VAR nooit ingrijpen'

12-03-2019 08:53
44

Björn Kuipers begrijpt dat er kritiek is op het functioneren van de VAR, maar blijft een groot voorstander van technische hulpmiddelen voor de arbitrage. Volgens de toparbiter uit Oldenzaal was 95 procent van de VAR-ingrepen tijdens dit Eredivisie-seizoen geslaagd.

Tijdens het WK werd Kuipers gered door videoscheidsrechter Danny Makkelie. De leidsman kende tijdens Brazilië-Costa Rica een strafschop toe aan de Seleçao, maar de VAR zag een schwalbe van Neymar en Kuipers trok de penalty in. "Ik kreeg die ontsnappingsmogelijkheid en pakte hem", vertelt Kuipers aan De Telegraaf. "Ik wil die parachute toegeworpen krijgen, heel graag zelfs."

De arbiter ziet echter graag dat de VAR niet te snel ingrijpt en de scheidsrechter alleen bij grote fouten tot de orde roept. "Bij de 70-, 80- of zelfs 90-procent-gevalletjes: doorvoetballen! Het zou het draagvlak voor de VAR in Nederland vele malen vergroten."

Kuipers leidde vrijdagavond de wedstrijd tussen FC Utrecht en FC Groningen. "Michiel Kramer maakt bij een ingooi een beweging met zijn arm. Ik zou als VAR nooit ingrijpen." De spits kwam er uiteindelijk zonder kaart vanaf. "Het was geen honderd procent elleboogstoot, hooguit een ongelukkige actie, waarbij hij zich met zijn arm een beetje breed maakt. Ik had moeten fluiten en een gele kaart moeten geven", erkent Kuipers. "Maar ik zag de samenvatting en dan hoor ik de commentator zeggen: dit had rood moeten zijn. Onzin!"