'Gepensioneerde' Van Basten: 'Het is echt heel erg ingewikkeld'

'Gepensioneerde' Van Basten: 'Het is echt heel erg ingewikkeld'

12-03-2019 15:15
32

Marco van Basten vindt het trainersvak 'echt heel erg ingewikkeld'. Dat zei de voormalig coach van onder meer Oranje, Ajax en sc Heerenveen onlangs tijdens een bijeenkomst van de Sociëteit Olympisch Stadion, opgetekend door Exprofs.nl. 

"Ik probeerde me altijd zo op te stellen dat ik de beslissingen samen met mijn spelers nam. Ik stond open voor allerlei soorten suggesties. Of ik twijfelde aan mijzelf als coach? Ik moet wel zeggen, het trainersvak is heel moeilijk", aldus Van Basten

"Je bent degene, die zegt wat er moet gebeuren. Iedereen staat je de hele dag aan te kijken en dat vond ik best heel zwaar. Je moet echt overal bovenop zitten. Ik vind het vak van trainer zijn echt heel erg ingewikkeld. En waar moet je aan voldoen als goede trainer? Het is een ervaringsvak."

In de praktijk 'werkt het soms wel en soms niet', weet Van Basten. "Je zou zeggen, dat als mensen langer trainer zijn, ze een betere trainer worden. Louis van Gaals laatste job was bij Manchester United. Dat ging niet echt heel goed, terwijl hij toch, als het een ervaringsvak is, op zijn top moet zijn geweest. Mourinho’s laatste klus bij United verliep ook niet goed."

Van Basten liet in 2017 weten 'klaar' te zijn met het trainersvak. De afgelopen twee jaar was de oud-spits hoofd technische ontwikkeling bij de FIFA. Eind 2018 kondigde hij z'n afscheid bij de voetbalbond aan. 

Lees ook: 'Enthousiaste' Van Basten plaatst kritische noot bij Frenkie de Jong: "Niet slim"