Pover Ajax door het oog van de naald: Blind redt Amsterdammers in slotfase

13-03-2019 20:27
296

Een zeer pover Ajax is aan heel duur puntenverlies ontsnapt in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag won in eigen huis nipt met 2-1 van PEC Zwolle, waardoor het verschil met koploper PSV weer twee punten bedraagt.

Ajax moest het in het inhaalduel met PEC zonder Frenkie de Jong en Hakim Ziyech stellen. Zij werden vervangen door Lasse Schöne en Zakaria Labyad, maar veel hinder leek de thuisploeg niet te ondervinden van hun absentie. De Amsterdammers hadden het balbezit tegen PEC, dat zich ver terugtrok. Veel gevaar leverde het lange tijd niet op in de gezapige eerste helft. Alleen Kasper Dolberg kreeg - na een steekpass van Tadic - een goede kans.

Meest noemenswaardige moment was aanvankelijk het uitvallen van PEC-doelman Mickey van der Hart, omdat zijn vinger uit de kom schoot. Zijn vervanger Diederik Boer was na 32 minuten dan toch geklopt. Labyad legde de bal neer bij de tweede paal, waar Tadic stond om af te werken. De bezoekers uit Overijssel toonden voor rust weinig lust om iets klaar te spelen, maar na rust veranderde het spelbeeld in de Johan Cruijff Arena.

Ajax liet zich in slaap sussen en enkele gevaarlijke momenten van PEC op rij dienden onvoldoende als waarschuwing. De Amsterdammers kregen tien minuten voor tijd het deksel op de neus: Vito van Crooij brak door en maakte gelijk. Plots was Ajax weer wakker. Ten Hag bracht Noa Lang en de Eredivisie-debutant was belangrijk. Hij vond Daley Blind bij de tweede paal. De verdediger liet Ajax ontsnappen: 2-1. Na de tweede gele kaart van Van Crooij was het pleit beslecht.