Ajax en Barça grootste opleiders van Europese elite: Van Gaal-effect in Manchester

Ajax en Barça grootste opleiders van Europese elite: Van Gaal-effect in Manchester

14-03-2019 16:30 Laatste update: 16:39
178

Hoe het Europese avontuur van Ajax ook af mag lopen, één fraaie mijlpaal hebben de Amsterdammers al bereikt. Ajax heeft zich bij de Europese elite gevoegd met zeven zelf opgeleide spelers in de selectie, iets wat alleen FC Barcelona ze na kan vertellen. En hoe zit het met de overige kwartfinalisten in het miljardenbal? VP zocht het uit.

Ajax heeft tijdens zijn Europese campagne dus zeven spelers ingezet die (een groot deel van) hun jeugdopleiding in Amsterdam hebben doorlopen: Matthijs de Ligt, Daley Blind, Noussair Mazraoui, Joël Veltman, Carel Eiting, Dani de Wit en Donny van de Beek. De nummer twee van de Eredivisie beschikt ook nog eens over André Onana, Frenkie de Jong en Kasper Dolberg, die echter niet in dit overzicht zijn meegenomen. De drie werden op jonge leeftijd naar Amsterdam gehaald, maar speelden minder dan drie jaar in de jeugdopleiding voordat ze het eerste elftal haalden. Noa Lang en Jurgen Ekkelenkamp speelden dit seizoen wel in de Eredivisie, maar niet in de Champions League.

Alleen FC Barcelona kan soortgelijke cijfers overleggen. Lionel Messi, Sergio Busquets, Gerard Piqué, Sergi Roberto en Jordi Alba liepen jarenlang rond in jeugdopleiding La Masía en groeiden uiteindelijk uit tot bepalende spelers. De Braziliaan Rafinha is al jarenlang de twaalfde man in Camp Nou, maar herstelt momenteel van een zware knieblessure. Carles Aleña mag steeds vaker aan het grote werk ruiken. Aanstormende talenten als Riqui Puig, Guillem Jaime en Oriol Busquets zouden zich in de toekomst bij het bovengenoemde zevental kunnen voegen.

Hoe uniek de cijfers van Ajax en FC Barcelona zijn, blijkt uit de doorstroming bij de overige zes kwartfinalisten. Bij Manchester United breekt nog het meeste lokale talent door: Marcus Rashford en Jesse Lingard kregen hun kans van Louis van Gaal en werkten zich op tot vaste waarde. Scott McTominay krijgt steeds meer speeltijd en zou het voorbeeld van de twee kunnen volgen. Paul Pogba en Andreas Pereira werden bovendien opgepikt uit de opleidingen van Le Havre en PSV en brachten vervolgens minstens drie jaar in de United-jeugd door.

"He's one of our own", zingen de fans van Tottenham Hotspur rgelmatig over Harry Kane. Zij beseffen ongetwijfeld hoe bijzonder het is dat een speler uit de eigen opleiding uitgroeit tot wereldster. Naast Kane bevat de huidige Spurs-selectie nog twee jeugdexponenten: Harry Winks en Kyle Walker-Peters.

Bij Liverpool en Manchester City zijn de zelfopgeleide spelers echter nóg verder te zoeken. Trent Alexander-Arnold is uitgeroeid tot belangrijke pion van The Reds en Phil Foden rammelt aan de poort van de regerend Premier League-kampioen, die verder alleen de reservekeepers Arijanet Muric en Daniel Grimshaw door zag stromen. De twee goalies hoefden echter nog niet ingezet te worden in de Champions League.

Het erkende handelshuis FC Porto liet dit seizoen twee zelf opgeleide spelers in actie komen in de Champions League: verdediger Diogo Leite en spits André Pereira zullen echter nog geduld moeten hebben, voordat ze zijn uitgegroeid tot vaste basisspelers. Middenvelder Bruno Costa mocht vorig seizoen debuteren tegen Liverpool, maar speelde sindsdien alleen nog in de Portugese beker.

De vaste kern van Juventus is al jarenlang bij elkaar, maar komt niet voort uit de Turijnse opleiding. Giorgio Chiellini werd opgeleid in Livorno, Andrea Barzagli brak door bij AC Firenze Rondinella en Leonardo Bonucci genoot zijn jeugdopleiding bij Internazionale. Supertalent Moise Kean is momenteel de enige jeugdexponent die regelmatig aan spelen toekomt bij De Oude Dame. Leandro Spinazzola speelt al jarenlang in Turijn en mag zich, na zes (!) uitleenbeurten, eindelijk volwaardig selectielid noemen, maar is opgeleid bij Siena.

Bron: Transfermarkt

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)