Zeven mogelijke tegenstanders: op wie moet Ajax vrijdag wel of niet hopen?

Zeven mogelijke tegenstanders: op wie moet Ajax vrijdag wel of niet hopen?

15-03-2019 08:00 Laatste update: 09:04
82

De loting voor de kwartfinale van de Champions League is hét gesprek van de dag. Wie komt er vrijdagmiddag uit de koker voor Ajax? Welke ploeg ligt de Amsterdammers goed, wie moet juist absoluut vermeden worden? VoetbalPrimeur zet alle mogelijke opponenten van Ajax op een rij, met daarbij de vraag: wel of geen goede loting? 

Manchester United

Wel: Wraakgevoelens! De verloren Europa League-finale van 2017 zit de Ajax-selectie ongetwijfeld nog dwars. Een tweeluik met United zou voor spelers als André Onana, Hakim Ziyech en Donny de Beek een perfecte kans zijn om sportief revanche te nemen. Daarbij zijn verdedigers als Ashley Young, Chris Smalling en Eric Bailly elke wedstrijd wel op een paar foutjes te betrappen. 

Niet: Los van de wedstrijd tegen Arsenal van afgelopen weekend zijn The Red Devils in bloedvorm sinds José Mourinho is vervangen door Ole Gunnar Solksjaer. Geen ploeg doet het in de afgelopen twee maanden beter dan United. Solskjaer geeft zijn spelers vertrouwen en laat onder meer Paul Pogba en Marcus Rashford optimaal renderen. 

FC Barcelona

Wel: Barça zal nooit de spreekwoordelijke bus parkeren. Ajax krijgt tegen Lionel Messi en co. sowieso ruimte om te voetballen en aan te vallen. De achterhoede is waarschijnlijk de meest kwetsbare linie van Barcelona. Tegen Real Madrid, toen ook al compleet uit vorm, had Barcelona het twee weken geleden erg moeilijk. 

Niet: De beste speler ter wereld speelt voor Barcelona en dat alleen al is een reden om de ploeg van Jasper Cillessen, Luis Suarez en - binnenkort - Frenkie de Jong te mijden. Op Messi staat geen maat. Simpel gezegd: als Messi het op z'n heupen heeft, is Ajax zo goed als kansloos. 

Tottenham Hotspur

Wel: Spurs laat ook dit seizoen zien dat het geen échte topploeg is. Te vaak laat de club uit Londen het afweten op belangrijke momenten. PSV toonde aan dat er best iets te halen valt tegen Tottenham. In de groepsfase werd het 2-2 in Eindhoven en won Spurs nipt (2-1) op Wembley dankzij twee late goals van Harry Kane. Ook leuk: Ajax-Tottenham zou voor Davinson Sanchez, Toby Alderweireld, Jan Vertonghen en Christian Eriksen een terugkeer in Amsterdam betekenen. 

Niet: Met Kane beschikt manager Mauricio Pochettino over de beste spits van Engeland. Hij scoort altijd, overal en vanuit alle hoeken en standen. Ook Heung-min Son weet het doel dit seizoen makkelijk te vinden. Links en rechts lezen we dat veel Ajax-fans hopen op Tottenham als tegenstander, omdat het de meest gunstige loting zou zijn. Is er misschien een beetje sprake van onderschatting? Spurs is en blijft natuurlijk de nummer drie van de Premier League. 

Juventus

Wel: Toegegeven, het is lastig om een zwakke plek aan te wijzen bij dit Juventus. De Oude Dame beschikt over een selectie vol winnaars met ontzettend veel ervaring op het hoogste niveau. Waarschijnlijk is de kampioen van Italië de minst gunstige tegenstander voor Ajax. Wat wel opvalt, is dat Juve met Miralem Pjanic over slechts één creatieve middenvelder beschikt. Erik ten Hag zou een plannetje kunnen uitdokteren waarbij de Bosniër aan de ketting wordt gelegd. 

Niet: Wie machine Cristiano Ronaldo deze week aan het werk zag tegen Atlético Madrid, weet voldoende. Zelfs op 34-jarige leeftijd is de Portugese vedette simpelweg niet te stoppen. Het ultieme doel van CR7 en het uitgekookte Juve moge duidelijk zijn: eindelijk weer eens de Champions League winnen. In de Serie A is de titel nu al bijna binnen. Juventus kan het zich daardoor permitteren om belangrijke spelers rust te geven en zich vólledig te richten op Europees voetbal. 

Liverpool

Wel: Liverpool, onder aanvoering van de indrukwekkende Virgil van Dijk, doet het erg goed in Europa - maar het winnen van de Premier League heeft dit seizoen toch écht prioriteit. De laatste landstitel dateert van 1990 en The Reds zijn volop in een kampioensstrijd verwikkeld met Manchester City. Veel spelers van Liverpool kampen met pijntjes na een loodzwaar seizoen met constant drie duels per week. Ajax zoú kunnen profiteren van vermoeidheid en afleiding. 

Niet: Waar de sterrenploeg van Jürgen Klopp het de laatste jaren nog weleens af liet weten in topduels, is dat dit seizoen niet het geval. De Duitse manager heeft een imponerende aanvalsmachine weten te smeden op Anfield. Doelman Alisson Becker en rots-in-de-branding Van Dijk waren de laatste puzzelstukjes. Zeker voor eigen publiek kan Liverpool élke tegenstander wegblazen. 

FC Porto

Wel: Samen met Tottenham Hotspur de minst aansprekende ploeg van alle kwartfinalisten. Porto wist met enig fortuin van AS Roma te winnen en beschikt niet over absolute sterren. In de groepsfase deed Ajax het natuurlijk al uitstekend tegen een andere topclub uit Portugal, Benfica. 

Niet: Ook hier ligt mogelijk onderschatting op de loer. Porto een relatief makkelijke tegenstander? Echt niet. Porto is een lepe ploeg die vooral érg gevaarlijk is uit corners en vrije trappen. De ploeg van trainer Sérgio Conceição speelt gegroepeerd en schaamt zich niet om afwachtend te voetballen, loerend op een paar kansjes. Nederlandse ploegen hebben het historisch gezien sowieso bijna altijd moeilijk met ploegen uit Portugal.  

Manchester City

Wel: Net als tegen Liverpool, Man United en Spurs zou Ajax ook tegen Manchester City ruimte krijgen om te voetballen. De voetbalfilosofie van Pep Guardiola is bekend: hij wil aanvallen, domineren, veel doelpunten maken - en graag met verzorgd voetbal en opbouw van achteruit. De speelwijze van City is riskant en dat biedt kansen. Olympique Lyon liet in de groepsfase zien dat The Citizens te pakken zijn. In Manchester speelde Lyon met lef en druk vooruit en dat leverde een 2-1 zege op. City gaat daarnaast een loodzware slotfase van het seizoen in. De Premier League-titel staat op het spel. 

Niet: Wie dinsdagavond zag hoe het arme Schalke 04 werkelijk aan gruzelementen (7-0) werd gespeeld, weet genoeg. In aanvallend opzicht heeft City bizar veel kwaliteit. Sergio Agüero is al jaren een van de beste goalgetters ter wereld, Kevin De Bruyne is misschien wel de beste spelmaker ter wereld en dan heeft Guardiola óók nog de beschikking over onder meer Leroy Sané, Bernardo Silva, Riyad Mahrez en Gabriel Jesus. Als dit City on fire is, loopt elke club - en dus ook Ajax - het risico om compleet van de mat te worden getikt. 

Op welke tegenstander hoop jij? Tegen wie heeft Ajax een goede kans? Deel je mening in de comments!