Onherkenbaar Ajax verliest van AZ en incasseert harde tik in titelstrijd

Onherkenbaar Ajax verliest van AZ en incasseert harde tik in titelstrijd

17-03-2019 16:21 Laatste update: 17:08
599

Een slap, onherkenbaar Ajax is zondagmiddag tegen een peperdure nederlaag aangelopen in Alkmaar. AZ was met 1-0 te sterk voor de nummer twee van de Eredivisie. Met de kraker tegen PSV voor de deur is de achterstand op de koploper nu vijf punten. AZ heeft plek drie overgenomen van Feyenoord. 

Ajax, mét de weer fitte Frenkie de Jong en Hakim Ziyech in de basis, bakte er in het AFAS Stadion niets van. Bijna geen enkele speler van de ploeg van trainer Erik ten Hag haalde een voldoende. Ajax wist amper kansen te creëren. Het hielp niet dat Ziyech na een halfuur uitviel met een blessure. Kasper Dolberg verving de spelmaker. 

AZ kreeg in de eerste helft de beste kansen tegen een onherkenbaar, passief Ajax. Onder meer Jonas Svensson, Fredrik Midtsjø, Mats Seuntjens en Ron Vlaar lieten na om de openingstreffer binnen te schieten. 

Ook na de pauze had Ajax weinig in de melk te brokkelen. De 1-0 hing al even in de lucht en de verdiende AZ-treffer viel uiteindelijk na een klein uur spelen. Na een corner en een scrimmage voor de goal van André Onana rondde AZ-captain Guus Til af. 

Ajax móest daarna komen en gaf steeds meer ruimte weg. Oussama Idrissi kwam na een snelle counter oog in te staan met Onana. De goalie uit Kameroen wist het schot met z'n benen te keren. Donny van de Beek was aan de andere kant van het veld even later heel dichtbij de gelijkmaker. Hij miste. Omdat AZ, ondanks zeeën aan ruimte, naliet om de wedstrijd te beslissen, bleef het tot de laatste secondes spannend. Goals vielen er niet meer. 

De nederlaag van Ajax betekent dat PSV, dat zondag met 1-0 won in Venlo, nu vijf punten voorsprong heeft, acht duels voor de eindstreep. Over twee weken staat in de Johan Cruijff Arena de kraker tussen Ajax en PSV op het programma. 

AZ is door de zege over Feyenoord heengeklommen, naar plek drie op de ranglijst. Feyenoord verloor zaterdag in eigen huis met 3-2 van Feyenoord. Beide ploegen hebben 47 punten, het doelsaldo van AZ is iets beter.