'UEFA praat over 'nieuwe' Champions League: promotie/degradatie en weekendduels'

'UEFA praat over 'nieuwe' Champions League: promotie/degradatie en weekendduels'

Gepubliceerd: maandag 18 maart 2019 om 10:43ma 18-03-2019 om 10:43

Laatste update: maandag 18 maart 2019 om 11:02ma 18-03-2019 om 11:02

De huidige opzet van de Champions League gaat mogelijk ingrijpend op de schop. Volgens The Wall Street Journal gaat de UEFA deze week in overleg met diverse topclubs om een volledig nieuwe structuur van het toernooi te bespreken. De 'Champions League 2.0' zal ingrijpende gevolgen hebben voor nationale competities.

Volgens The Wall Street Journal speelt de UEFA namelijk met het idee om Champions League-duels af te laten werken in het weekend. Als er vanaf 2024 inderdaad Champions League-wedstrijden worden gespeeld op zaterdag en zondag, zal dat de speelschema's van nationale competities gigantisch ontwrichten. 

Een ander opvallend agendapunt: een promotie- en degradatiesysteem in het miljardenbal. In die opzet zou geen sprake meer zijn van plaatsing via de eigen competitie en op basis van de fameuze oëfficiëntenranglijst. Er komt dan als vervanging een 'vaste' groep clubs die deelneemt aan de Champions League, met teams die uit die vaste kern van topclubs kunnen degraderen en er naar kunnen promoveren. Zo'n opzet zou een groot voordeel zijn voor de Europese elite, die zichzelf daarmee verzekert van een jaarlijke deelname en de bijbehorende inkomsten. 

In een statement laat de UEFA aan The Telegraph weten dat er 'inderdaad een informele brainstormsessie staat gepland'. Over de inhoud van de gesprekken en de mogelijke plannen en/of wijzigingen doet de voetbalbond geen uitspraken. 

De potentiële wijzigingen zijn volgens The Wall Street Journal een manier van de UEFA om de grootste clubs van Europa tegemoet te komen. Afgelopen jaar werd bekend dat er achter de schermen is gesproken over een zogenaamde Super League, een nieuw op te richten toernooi, buiten de UEFA om. 

Lees meer over: Champions League

Poll

Duels in het weekend: zie jij het zitten?

(1938 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws