EK 2020: zó kan Oranje zich kwalificeren en zo zit het met de Nations League

EK 2020: zó kan Oranje zich kwalificeren en zo zit het met de Nations League

Gepubliceerd: zondag 24 maart 2019 om 23:04zo 24-03-2019 om 23:04

Laatste update: maandag 25 maart 2019 om 00:50ma 25-03-2019 om 00:50

Het Nederlands elftal begint donderdag aan de kwalificatiereeks voor EK 2020. Hoe kan de formatie van Ronald Koeman zich kwalificeren voor het eindtoernooi en hoe zat het ook alweer met die Nations League?

De kwalificatiereeks
Het winnen van de Nations League-groep had voor Oranje direct gevolgen voor de loting voor de EK-kwalificatie. De Final Four van de Nations League werden in december vorig jaar namelijk verdeeld over de groepen A tot en met D, die samen met groep E uit vijf in plaats van zes landen bestaan. Nederland, Portugal, Engeland en Zwitserland spelen zo twee kwalificatiewedstrijden minder, omdat ze in juni 2019 de finales van de Nations League spelen.

Voor Oranje begon de kwalificatiereeks donderdag 21 maart met een thuiswedstrijd tegen Wit-Rusland (4-0 winst). De laatste kwalificatiewedstrijd wordt op dinsdag 19 november afgewerkt, wanneer de thuiswedstrijd tegen Estland op het programma staat. De andere landen in de groep zijn Duitsland en Noord-Ierland.

Volledig programma
21-03: Nederland - Wit-Rusland 4-0
24-03: Nederland - Duitsland 2-3
06-09: Duitsland - Nederland
09-09: Estland - Nederland
10-10: Nederland - Noord-Ierland
13-10: Wit-Rusland - Nederland
16-11: Noord-Ierland - Nederland
19-11: Nederland - Estland

Huidige stand
1. Noord-Ierland - 6 punten (+3)
2. Duitsland - 3 punten (+1) *
3. Nederland - 3 punten (+3)
4. Estland - 0 punten (-2)
5. Wit-Rusland - 0 punten (-5)
* Duitsland heeft een wedstrijd minder gespeeld 

Wanneer kwalificeert Oranje zich?
Als Oranje bij de eerste twee eindigt in de poule, kwalificeert het zich voor de eindronde.

Nations League
Tussen de tweede en derde groepswedstrijd in de kwalificatie strijdt Oranje in Portugal om de eindzege in de Nations League. Op 6 juni is Engeland de tegenstander in de halve finale, een dag eerder strijden Portugal en Zwitserland om een finaleplek. De finale en de wedstrijd om de derde plek worden allebei op 9 juni gespeeld.

Om een lang verhaal kort te maken: de Nations League heeft geen enkele invloed voor Oranje op een eventuele kwalificatie voor EURO 2020. Mocht het Nederlands elftal erin slagen de Nations League te winnen, betekent dat niet dat de formatie van Ronald Koeman automatisch gekwalificeerd is voor het EK. Doordat Oranje eind vorig jaar de Nations League-poule met Frankrijk en Duitsland won, is Oranje al wél verzekerd van het spelen van play-offs, mocht het via kwalificatiegroep niet lukken. De Nations League zelf doet voor Oranje wat betreft EK-kwalificatie niet ter zake.

Volledig programma
06-06: Nederland - Engeland
09-06: (Trootst)finale

Wanneer kwalificeert Oranje zich?
Het Nederlands elftal kan zich via de Nations League-finales niet plaatsen voor de eindronde. 

Play-offs
Mocht Oranje onverhoopt niet bij de eerste twee in de kwalificatiegroep eindigen, is er nog een ontsnappingsroute. Dan volgen namelijk sowieso nog play-offs. De zestien landen die hun Nations League-groep hebben gewonnen, zoals Oranje, zijn namelijk zeker van het spelen van play-offs. Ze spelen tegen een team dat in dezelfde divisie zat (A, B, C of D) als ze er niet in slagen bij de eerste twee te eindigen in de EK-kwalificatie. 

Mocht het een van de voor de play-offs gekwalificeerde teams wél lukken om via de EK-kwalificatie een ticket voor EURO 2020 te bemachtigen, gaat het ticket naar het eerstvolgende team uit de Nations League-groep van dat land dat er niet in is geslaagd automatisch kwalificatie af te dwingen.   

De loting voor deze play-offs vindt op 22 november 2019. De halve finales en finales worden gespeeld van 26 tot en met 31 maart 2020. De loting voor het eindtoernooi zelf is dan overigens al achter de rug. Die vindt namelijk op 1 december 2019 plaats.

Volledig programma
22 november 2019: loting play-offs
1 december 2019: loting EK-eindronde
26 tot en met 28 maart 2020: halve finales play-offs
29 tot met 31 maart 2020: finales play-offs
12 juni en tot en met 12 juli 2020: eindtoernooi

Hoeveel landen gaan er uiteindelijk naar het EK?
In totaal strijden 55 landen om in totaal 24 EK-tickets. Daarvan worden er twintig vergeven via de reguliere EK-kwalificatie. De laatste vier tickets worden verdeeld in de play-offs.

In totaal kwalificeren zich zestien landen voor de play-offs, waarin ze een halve finale en een finale moeten zien te winnen om een EK-ticket te bemachtigen. Oranje is, zoals eerder vermeld, al zeker van zo’n play-offplek.

Landen die nu al zeker zijn van play-offs
Nations Leauge A: Portugal, Engeland, Zwitserland, Nederland 
Nations League B: Oekraine, Denemarken, Bosnië-Herzegovina, Zweden 
Nations League C: Finland, Noorwegen, Schotland, Servië
Nations League D: Georgië, Wit-Rusland, Macedonië, Kosovo

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)

Lees meer over: Nederland Nederland

Poll

Lukt het Oranje zich direct te kwalificeren voor EK 2020?

(1350 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws