De Jong 'speelt in de geest van Cruijff': 'Hij zou van zijn spel genoten hebben'

De Jong 'speelt in de geest van Cruijff': 'Hij zou van zijn spel genoten hebben'

Gepubliceerd: donderdag 21 maart 2019 om 07:26do 21-03-2019 om 07:26

Tonny Bruins Slot denkt dat Johan Cruijff genoten zou hebben van het spel van Frenkie de Jong. De meesterscout van Ajax en rechterhand van de legendarische nummer veertien ziet veel gelijkenissen tussen de stijl van De Jong en de manier van spelen waar Cruijff van hield.

De Jong, die aan het einde van dit seizoen naar FC Barcelona vertrekt, heeft zijn eigen kenmerkende manier van spelen. "Cruijff hield van die stijl: het inzakken, de aanname, het inzicht en het overzicht", vertelt Bruins Slot aan De Telegraaf. "En met een dribbel twee, drie man voorbijlopen. Favoriete spelers van Cruijff, zoals Faas Wilkes, zijn jeugdidool, voorbeeld en international in de jaren vijftig van de vorige eeuw, hadden die kwaliteiten."

"Verder was Cruijff bij Duitsland en Bayern München gek van de dribbel van Franz Beckenbauer", gaat de 71-jarige scout van Ajax verder. "Hij schoof vaak door van achterhoede naar het middenveld om een meerderheid in die linie te krijgen. Zo kan De Jong ook spelen."

Cruijff stelde altijd dat de tweede actie bepaalt hoe goed de eerste actie was. Ook dat lijkt De Jong goed begrepen te hebben. "Loop je je vast, dan stelt het niets voor, maar Frenkie de Jong zorgt bijna altijd voor een goede voortzetting en daarom is hij zo belangrijk voor een elftal. Johan zou van De Jong en zijn kwaliteiten genoten hebben."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws