Acht conclusies: Memphis weer top in Oranje-shirt en Nederland doorbreekt trend

Acht conclusies: Memphis weer top in Oranje-shirt en Nederland doorbreekt trend

21-03-2019 23:15
25

Het Nederlands elftal is uitstekend begonnen aan de EK-kwalificatie. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman was met 4-0 te sterk voor Wit-Rusland. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies na een eenvoudige avond in De Kuip.

Wit-Rusland vaste klant
Het was eigenlijk al geen verrassing meer dat het Nederlands elftal werd gekoppeld aan Wit-Rusland in de kwalificatiepoule. Beide landen troffen elkaar op weg naar de EK's van 1996, 2004 en 2008 en het WK van 2018. Na vanavond staat de teller van Oranje op negen zeges, de Wit-Russen trokken twee keer aan het langste eind.

Memphis top in Oranje
Het gaat al maanden zéér moeizaam bij zijn Franse werkgever Olympique Lyon, maar in Oranje draait Memphis Depay op volle toeren. Bondscoach Ronald Koeman sprak voorafgaand aan het duel met Wit-Rusland het vertrouwen uit in zijn aanvalsleider en kreeg dat dubbel en dwars terugbetaald. Memphis scoorde twee keer en gaf ook nog eens twee assists.

Nederland doorbreekt trend
De laatste keer dat Oranje het kalenderjaar met een overwinning begon was in 2012, toen Engeland met 2-3 werd verslagen. Nadien bleef Oranje zonder zege tegen Italië (1-1 in 2013), Frankrijk (2-0 nederlaag in 2014), Turkije (1-1 in 2015), Frankijk (2-3 nederlaag in 2016), Bulgarije (2-0 nederlaag in 2017) en Engeland (0-1 nederlaag in 2018). Tot donderdagavond dus.

Geen last van favorietenrol
"Voor het eerst zijn we een keer zwaar favoriet", zei bondscoach Ronald Koeman op de persconferentie over de wedstrijd tegen de nummer 78 van de wereldranglijst. Van die favorietenrol had Nederland geen moment last. Al na 50 seconden opende Memphis Depay de score, waarna Oranje kinderlijk eenvoudig uitliep naar een 4-0 overwinning in De Kuip.

De Kuip een warm bad
Het Nederlands elftal voelt zich uitstekend op zijn gemak in De Kuip. De vijftien voorgaande interlands in het stadion van Feyenoord werden gewonnen en daar werd donderdag ten koste van Wit-Rusland nummer zestien aan toegevoegd. Het laatste gelijkspel dateert van maart 2007 (0-0 tegen Roemenië) en de laatste nederlaag zelfs van oktober 2000 (0-2 tegen Portugal).

Frivole Frenkie
Memphis Depay eiste een hoofdrol op, maar ook Frenkie de Jong speelde weer ijzersterk. De Ajax-middenvelder had in de eerste helft een passzuiverheid van 97 procent. De toekomstig FC Barcelona-speler bewoog intelligent, anticipeerde en verdeelde. De Jong ziet het spel écht. Sinds zijn entree komt Georginio Wijnaldum bovendien ook véél beter tot zijn recht.

Vraagtekens richting Duitsland
Denzel Dumfries was niet helemaal fit meer, dus mocht Kenny Tete invallen. Heel gelukkig was die invalbeurt niet. Tete liep al na veertig seconden een hamstringblessure op. Voor Nederland en bondscoach Ronald Koeman is het te hopen dat beide rechtsbacks op tijd hersteld zijn voor het treffen met Duitsland, zondag in de Johan Cruijff Arena.

Fraai verjaardagscadeau Koeman
Ronald Koeman vierde donderdag zijn 56e verjaardag en kreeg een passend cadeau van zijn spelers. De 4-0 overwinning op Wit-Rusland is de grootste van Oranje onder leiding van Koeman.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)