Duitse media: de 'joker' van Joachim Löw en de verlamde Nederlanders

24-03-2019 23:58
25

Veel Duitse media zijn het met elkaar eens: de 'joker' van Joachim Löw heeft Duitsland aan een zege op het Nederlands elftal geholpen. Zij doelen op Marco Reus, die in de slotfase in mocht vallen en de 2-3 van Nico Schulz voorbereidde.

'Löw's joker zorgde voor een geweldige finale', doelt Die Welt op Reus, die matchwinner Nico Schulz kort na zijn invalbeurt bediende. 'Het Duitse nationale team begint de EK-kwalificatieperiode met een uitzege bij Nederland. Na een furieuze eerste helft en twee doelpunten, had men nog een steeds een laat doelpunt nodig om te winnen.'

Die Welt prijst trainer Joachim Löw, die tactisch een goede zet deed. 'Het sterk vernieuwde Duitsland heeft met een 2-3 overwinning op aartsrivaal Nederland een droomstart gerealiseerd voor de EK-kwalificatie. (...) Het tactische plan werkte in de uitverkochte Johan Cruijff Arena tegen de 45 minuten lang verlamde Nederlanders. Manuel Neuer liet zijn klasse zien en de nieuwe verdediging rond Niklas Süle stond als een huis. De waanzinnige Gnabry en de voor het WK gepasseerde snelle Sané brachten de Oranje-defensie in grote problemen.'

Ook Kicker schrijft over de 'joker' van Löw en zag dat Duitsland na de rust niet het Duitsland was van voor de rust. Oranje kwam terug tot 2-2. 'Daarna nam Oranje geen grote risico's meer. (...) Löw hoopte met Gündogan meer zekerheid en stabiliteit in te bouwen, maar er werd niet meer vooruit gespeeld. Een vrije trap van Toni Kroos was het gevaarlijkste wapenfeit. De eerste drie punten van de EK-kwalificatiereeks zijn binnen.'

'Voor de start van de kwalificatie zocht Duitsland naar een overwinning, maar toen kwam Nederland om de hoek kijken. Uiteindelijk kon het Duitse team juichen', aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung. 'De overwinning smaakt zoet, zeker met het oog op het vernieuwingsproces, dat na de 3-0 nederlaag in oktober is ingezet. Duitsland speelde 45 minuten lang zoals niemand zich dat ooit voor kon stellen. Ook Nederland niet, dat verbaasd leek door het stormachtige begin van de buren.'

'Nederland tegen Duitsland in Amsterdam was niet alleen bet begin van de EK-kwalificatie, maar vooral een test om te zien hoe ver het vernieuwde team van Joachim Löw op dit moment is', schrijft de Süddeutsche Zeitung. 'Bijna alle grote Europese teams hebben hun elftal de afgelopen jaren vernieuwd. De Engelsen, recentelijk nog de Italianen, en Nederland, dat in oktober nog met 3-0 wist te winnen.'