De Ligt: 'Wordt nu bij elk klein wissewasje gebruikt, dan vind ik het doorslaan'

De Ligt: 'Wordt nu bij elk klein wissewasje gebruikt, dan vind ik het doorslaan'

27-03-2019 17:50
39

Matthijs de Ligt is voorstander van het gebruik van de VAR in de Eredivisie, maar hij ziet genoeg verbeterpunten. De aanvoerder van Ajax pleit voor de invoering van een challenge-systeem.

"De VAR is een eerlijk systeem", steekt De Ligt van wal in gesprek met Voetbal International. "Wel vind ik dat ze in de uitvoering een limiet moeten stellen. Zoals het challenge-systeem in het tennis, dat werkt volgens mij heel goed. Nu wordt bij elk klein wissewasje de VAR gebruikt. Neem onze goal thuis tegen Real Madrid, met die kopbal van Nicolás Tagliafico."

"Echt helemaal niemand van Real Madrid had aan de VAR gedacht, zelfs met beelden was buitenspel heel lastig waarneembaar", aldus de negentienjarige verdediger. "Dan vind ik het doorslaan. Stel bijvoorbeeld in dat elk team maximaal twee keer per helft de VAR mag aanvragen. Dus het challenge-systeem, en dan voor voetbal. Als je iets zeker denkt te weten, schakel je de VAR in."

De Ligt wil voorkomen dat 'je bij ieder doelpunt weer zit te wachten'. "Ik heb bij elke goal nu ook wel: Kan het buitenspel zijn? Of is er iets anders gebeurd? Dan juich je toch iets anders. Soms is dat irritant. Het eerlijkheidsprincipe is prima, alleen het spel moet niet te veel stil komen te liggen, als er niet direct vraag naar is vanuit de ploegen zelf."