'Mark bijna verbeten op zoek naar erkenning, heeft 't nodig om conflict te zoeken'

'Mark bijna verbeten op zoek naar erkenning, heeft 't nodig om conflict te zoeken'

29-03-2019 07:04 Laatste update: 08:12
56

Mark van Bommel beleefde op 20 maart 2005 een van zijn mooiste momenten in zijn loopbaan. PSV won met 0-4 bij Ajax, mede door drie goals van Van Bommel. Hij scoorde bovendien onder het toeziend oog van bondscoach Marco van Basten, onder wie hij nooit onomstreden was bij Oranje.

"Ik denk nog steeds dat Mark zich die wedstrijd herinnert als één van de mooiste dagen uit zijn loopbaan", zegt Ronald Waterreus in gesprek met het Algemeen Dagblad, dat vooruitblikt op de Eredivisie-kraker van zondag. "Mark lééft voor het venijn, voor de typische oorlogjes die er om Ajax - PSV heen hangen. Hij kickt op die vijandigheid, dat is echt zijn benzine."

Wedden

Meer odds

Na een zege in Amsterdam, vroegen de PSV'ers zich nog wel eens af hoe het mogelijk was dat er gewonnen was bij Ajax. "Alleen Mark niet", stelt de oud-doelman over de huidig oefenmeester van de Eindhovenaren. "Die nam het altijd bloedserieus, relativeerde dat nooit. Ja, tegen Ajax leeft dat bij hem het sterkst. Die bewijsdrang zit heel diep."

Waterreus zag dat Van Bommel voor de winterstop de jubelstemming rond Ajax al eens relativeerde. "Mark is geen typische Limburger in de zin dat hij bescheiden is. Integendeel. Maar hij is wel altijd eager, bijna verbeten op zoek naar erkenning. Dan zet hij zich graag af. Hij heeft het volgens mij nodig om daarin ook het conflict te zoeken, om zo het optimale uit zichzelf te halen. Ook als trainer."