'Kwalijke supportersterreur van harde kern Ajax tegen Scherpen: misselijkmakend'

'Kwalijke supportersterreur van harde kern Ajax tegen Scherpen: misselijkmakend'

29-03-2019 09:53 Laatste update: 09:56
241

Kjell Scherpen krijgt veel steun, nadat de F-Side, de fanatieke aanhang van Ajax, zich uitsprak tegen een transfer van de doelman naar Amsterdam. Reden zijn enkele uitspraken uit het verleden. Valentijn Driessen hekelt de 'hetze' tegen Scherpen.

'Het is unfair om alle clubfans over één kam te scheren, maar wat voor drek FC Emmen-doelman Kjell Scherpen op sociale media over zich heen krijgt van een stel hersenloze Ajax-aanhangers slaat alles', schrijft Driessen in zijn column in De Telegraaf. De negentienjarige jeugdinternational maakte op elfjarige leeftijd enkele uitglijders op social media. Zo noemde hij Ajax 'Kut Joden'.

Dat – en het feit dat Scherpen Feyenoord-supporter was – rekent de F-Side hem zwaar aan. Ook andere Ajax-fans intimideren de sluitpost. Zelfs zijn onlangs overleden broer wordt erbij gehaald. 'Het is een misselijkmakende hetze, die hopelijk beperkt blijft tot een klein groepje en geen navolging krijgt bij een groter deel van de harde kern', aldus Driessen.

De chef voetbal van De Telegraaf vindt dat Ajax niet moet wijken voor 'de kwalijke supportersterreur'. 'Ajax moet de doelman naar de Johan Cruijff ArenA halen. Ondanks het feit dat hij als elfjarige in een Feyenoord-pyjama sliep. Supportersterreur, zoals in het geval van Scherpen, en ernstige bedreigingen, ook in de privésfeer, komen incidenteel naar buiten toe en blijven dus meestal onzichtbaar.'

'Voor beleidsbepalers is het publiekelijk praten over terreur en bedreiging door de achterban een taboe, terwijl ze er allemaal mee te maken hebben', stelt Driessen. 'Vaak wordt geen aangifte gedaan, uit angst voor repercussies. Toch zou dit taboe eens doorbroken moeten worden door mensen uit de voetballerij, want het ettert maar voort en beschadigt mensen ernstig.'