'Natuurlijk werden er geintjes gemaakt over Stam. Hé, ga dat klaslokaal eens in'

'Natuurlijk werden er geintjes gemaakt over Stam. Hé, ga dat klaslokaal eens in'

Gepubliceerd: maandag 1 april 2019 om 16:55ma 01-04-2019 om 16:55

Wat voor type coach is Jaap Stam eigenlijk? Hoe benadert hij zijn spelers? VoetbalPrimeur vroeg het aan Danny Bakker en Tom Noordhoff. Zij maakten deel uit van de Jong Ajax-selectie die de nieuwe trainer van Feyenoord in het seizoen 2014/15 onder zijn hoede kreeg. "We maakten geintjes over die cursus."

In de zomer van 2014 begon Jaap Stam in Amsterdam aan zijn eerste klus als hoofdtrainer. Samen met Andries Ulderink kreeg de oud-international de leiding over het beloftenteam van Ajax. Tom Noordhoff (TN) zou dat seizoen 16 keer in actie komen. Tegenwoordig speelt Noordhof voor OFC Oostzaan, binnenkort verkast hij naar FC Lisse. Noordhoff loopt daarnaast stage bij Ajax als jeugdtrainer. Danny Bakker (DB) maakte in 2014/15 in totaal 35 keer zijn opwachting voor Jong Ajax. Hij is nu speler van VVSB. VP sprak met de twee over hun ervaringen. 

TN: "Ik vond Stam heel erg sterk in de communicatie. Hij wist iedereen bij het team te betrekken. Jong Ajax is natuurlijk een ontwikkelingsteam, dus hij had met veel wisselingen te maken. Jongens werden doorgeschoven naar het eerste elftal, anderen kwamen door vanuit de jeugd. Er was ook een vaste kern, waar ik tot behoorde. Hij wist alle jongens op de juiste manier te prikkelen om honderd procent te geven en zichzelf te ontwikkelen."

DB: "Natuurlijk waren er jongens die wat minder speelden, maar Jaap ging met iedereen aan de slag, hij gaf alle spelers aandacht en probeerde ons beter te maken. Ik herinner me goed dat hij altijd met iedereen sprak. De dag na een wedstrijd stond hij op het veld met de jongens die niet gespeeld hadden."

TN: "Hij wist iedereen te motiveren, had goed contact met alle jongens. Ik vond Jaap communicatief erg sterk. Na de wedstrijd altijd even zitten met iedereen, ook op de training praten met jongens die niet gespeeld hadden. Hij gaf iedereen aandacht."

"Weet je wat ik vooral mooi vond? Ondanks zijn carrière en staat van dienst stond Jaap áltijd open voor discussie. Als hij vroeg waarom je een bepaalde keuze had gemaakt in het veld, en jij kon dat onderbouwen, dan ging hij daar goed mee om. Het was niet van: ik vind dit en zo is het."


Danny Bakker in 2014/15

DB: "Je kon altijd bij hem binnenstappen. Jaap was heel toegankelijk. Als je ergens mee zat, kon je altijd bij hem terecht. Ook als je niet speelde en je wilde iets weten, dan was het geen grote stap om iets te vragen. Jaap was altijd duidelijk. Hier moet je aan werken, dit vind ik goed of minder goed. Een heel open persoon."

TN: "De rolverdeling met Ulderink vond ik top. Jaap was wel duidelijk de hoofdtrainer, hij nam het voortouw. Op mij kwam-ie ervaren over en dat heeft natuurlijk ook met zijn achtergrond als speler te maken en met zijn leiderschapskwaliteiten. Die had-ie als speler al en als trainer merkte je dat ook. "

"De uitstraling van Stam, tja, dat ziet iedereen toch? Respect hoeft hij niet af te dwingen bij spelers, dat heeft hij al. Heeft natuurlijk met zijn reputatie te maken. Als Jaap Stam voor een groep staat, dan luister je aandachtig."

Twee benen vooruit
DB: "Er staat echt iemand. Ik weet nog dat-ie dingen voordeed op de training, eigenlijk was hij nog een van de beteren. Leuk om te zien. En altijd volle bak."

TN: "Jaap deed mee aan partijtjes. Was mooi. Gewoon met twee benen vooruit soms. Omdat hij status en autoriteit had, kon hij dat ook maken."


Tom Noordhoff in 2014/15

DB: "Jaap maakte een heel gedreven indruk op mij. Heel fanatiek. Hij was áltijd bezig met winnen, beter worden. Alsof-ie nog speler was. Altijd alles geven."

TN: "Ik heb genoeg trainers meegemaakt die communicatief niet sterk waren, weinig met spelers spraken. Dat vond ik wel lastig. Maar Stam was altijd duidelijk in de communicatie, dat is me vooral bijgebleven."

"Ik heb ook de verhalen gehoord over die trainerscursus, dat er iets was met klassikale lessen. Trainer, hoe zit dat, vroegen we hem. Waarom wil je die opleiding anders doen? Stam gaf toen aan dat hij vroeger al niet van de schoolbanken was en nu nog steeds niet. Hij zei: ik wil lekker mijn ding doen, met spelers werken. In een lokaal iets vertellen aan docenten, ik kan me goed voorstellen dat dat hem iets minder ligt. Maar voor onze groep had-ie daar totaal geen moeite mee."

Geintjes
DB: "Ik vond hem heel goed voor de groep. Natuurlijk werden er wel geintjes gemaakt over die cursus. Hé Jaap, ga dat klaslokaal eens in. Die verhalen hoorden wij natuurlijk ook. Jaap houdt van een geintje, dat dollen vond hij wel leuk. Kon bij hem echt wel."


TN: "Het ging hem heel goed af, vond ik, voor een eerste jaar. Het was niet alsof er een hele jonge, nieuwe trainer voor de groep stond. Zo voelde dat helemaal niet."

"Mijn ervaring met Jaap was heel positief. Ik vond het een goede trainer én een goed mens. Dat laatste wordt nog weleens vergeten binnen de voetbalwereld."

DB: "Toen ik las dat-ie naar Feyenoord gaat, dacht ik gelijk: hij past goed bij die club, ja. Het Legioen houdt natuurlijk van 130 procent geven. Daar kan Jaap voor zorgen. Maar: bij PEC laat hij nu zien dat hij óók voetballend iets toevoegt. Ik ben heel erg benieuwd."

(Paul Audenaerd/VoetbalPrimeur)

Poll

Gaat Stam slagen bij Feyenoord?

(4891 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws