BBC: Piloot Ibbotson was kleurenblind en mocht alleen overdag vliegen

BBC: Piloot Ibbotson was kleurenblind en mocht alleen overdag vliegen

30-03-2019 12:49
44

David Ibbotson, de piloot van de verongelukte voetballer Emiliano Sala, mocht eigenlijk niet vliegen na zonsondergang, claimt BBC Wales. Volgens de omroep was de 59-jarige Brit kleurenblind.

Ibbotson stond geregistreerd bij de Federal Aviation Administration, met de aantekening dat hij 'een bril nodig had om van dichtbij te kunnen zien'. BBC Wales claimt, op basis van bronnen uit de luchtvaartsector, dat de piloot volgens zijn licentie alleen bevoegd was om overdag te vliegen. Ibbotson mocht dus vanaf een half uur na zonsopgang tot een half uur voor zonsondergang het luchtruim in.

De BBC meldt dat Sala en Ibbotson op maandag 21 januari eigenlijk om negen uur 's ochtends van Nantes naar Cardiff zouden vliegen. Sala wilde naar verluidt eerst afscheid nemen van zijn oude ploeggenoten in Nantes voordat hij zich bij zijn nieuwe club Cardiff City zou melden. De vlucht werd daardoor uitgesteld naar zeven uur 's avonds, ruim een uur na zonsondergang.

Het vervolg is bekend: het vliegtuig met de twee inzittenden verdween boven Het Kanaal van de radar. Het lichaam van Sala werd begin februari gevonden op de zeebodem en geïdentificeerd. Van het lichaam van Ibbotson ontbreekt nog ieder spoor.