Heerenveen dankt Hahn en Van Amersfoort na late ontsnapping tegen Excelsior

30-03-2019 22:37
11

Het duel tussen sc Heerenveen en Excelsior leek op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen, maar een wedstrijd zonder doelpunten in het Abe Lenstra Stadion is haast niet mogelijk. Pelle van Amersfoort scoorde dan ook in blessuretijd en schonk de Friezen, waar keeper Warner Hahn uitblonk, daarmee de 1-0 zege.

De Friezen namen direct het initiatief in handen en voetbalden zich in het eerste kwartier naar een aantal kansen. Ben Rienstra probeerde het met een schot en even later kopte Sam Lammers richting doel, maar Excelsior-doelman Damen liet zich niet verrassen. Daarna zakte het duel een beetje in, met dank aan de speelwijze van Excelsior. De Kralingers zakten in en gokten op gevaar uit standaardsituaties of de omschakeling, maar dat kwam er in de eerste helft niet van.

In niets leek de eerste helft op een typische wedstrijd van Heerenveen waarin normaal gesproken veel kansen en doelpunten te bewonderen zijn. Vlak voor de rust leek daar verandering in te komen, maar Daniel Hoegh kopte uit een vrije trap van Stijn Schaars op de lat.

Ook vlak na de rust kwam Excelsior goed weg. Na een afgeslagen hoekschop namen Jizz Hornkamp, Hoegh en Mitchell van Bergen het doel van Damen onder vuur. Die kweet zich echter uitstekend van zijn taak en zag even later hoe Thomas Oude Kotte aan de overkant van het veld bijna zijn collega-keeper Hahn verraste. De goalie van de Friezen kreeg de bal net op tijd onder controle.

Hahn liet zich in het restant van de wedstrijd nog vaker zien. Eerst bij een inzet van Mikael Andersson, die hij knap wist te pareren, waarna hij vlak voor tijd ook Jurgen Mattheij van scoren afhield. Excelsior voetbalde in de tweede helft namelijk een stuk verder van het doel af, maar tot scoren kwamen de Rotterdammers niet.

Dat was iets waar Heerenveen in blessuretijd toch nog in slaagde. Pelle van Amersfoort promoveerde een voorzet vanaf links van Lucas Woudenberg tot doelpunt en schonk het Friese publiek diep in extra tijd dan toch nog een doelpunt en de zege. Die zege was ook te danken aan doelman Hahn, die na een aantal cruciale reddingen met een 0-0 stand vlak voor tijd nog maar eens knap redde op een inzet van Ali Messaoud en daarmee van grote waarde was voor de Friezen.