PEC kent bliksemstart en duwt Emmen dieper in de degradatiezorgen

31-03-2019 16:20 Laatste update: 16:21
11

PEC Zwolle heeft voor eigen publiek een belangrijke 3-0 overwinning geboekt op FC Emmen. De formatie van Jaap Stam pakte daarmee belangrijke punten in de strijd tegen degradatie, terwijl Emmen juist dieper in de problemen is geraakt.

Bij de thuisploeg keerde Dico Koppers terug bij de wedstrijdselectie. Door twee operaties aan zijn achillespees was hij liefst twintig maanden afwezig. Trainer Jaap Stam koos verder voor Vito van Crooij, die twee weken geleden nog ontbrak wegens een schorsing. Bij FC Emmen koos trainer Dick Lukkien voor Luciano Slagveer, die in september voor het laatst een basisplaats kreeg.

De thuisploeg kende een bliksemstart voor het eigen publiek. De fans hielden de eerste drie minuten de lippen op elkaar om stil te staan bij de slachtoffers van de aanslag in Utrecht, eerder deze maand. In de derde minuut stuurde Younes Namli de teruggekeerde Van Crooij de diepte in. Van Crooij gleed de bal vervolgens binnen: 1-0. Het publiek veerde op en applaudiseerde vervolgens de drie minuten vol.

Lange tijd kon FC Emmen daar niets tegenover zetten. Halverwege de eerste helft deed Anco Jansen een poging van afstand, maar dat schot leverde geen problemen op voor doelman Mickey van der Hart. Vlak voor rust kreeg Slagveer een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar hij schoot van dichtbij over. Niet veel later was het aan de andere kant wel raak. Lennart Thy tekende op slag van rust voor 2-0. Dat gebeurde op randje buitenspel, maar ook na beoordeling van de VAR werd de goal goedgekeurd.

Na rust moest Emmen op zoek naar de aansluitingstreffer. Kort na rust kreeg Jansen een mogelijkheid, maar vanuit een lastige hoek schoot hij over. De bezoekers bleven daarna wel zoeken naar de aansluitingstreffer. Twaalf minuten voor tijd ging Kingsley Ehizibue gruwelijk in de fout, waardoor Slagveer de beste kans kreeg op 2-1. Slagveer ging alleen op Van der Hart af. De aanvaller faalde echter hopeloos, waarmee de hoop op een resultaat definitief verdwenen leek. Na zijn grote fout werd Ehizibue direct naar de kant gehaald door Stam. Zijn vervanger was Yuta Nakayama, die daarmee zijn debuut maakte voor PEC. De voorsprong van de thuisploeg kwam in het restant van de wedstrijd niet meer in gevaar.

In de slotfase kwam PEC zelfs op 3-0. Eerst bleef Emmen-doelman Kjell Scherpen goed kijken toen Thy alleen voor hem opdook en de doelman probeerde te verrasse met een lobje. Luttele seconden later slaagde Thy er alsnog in Scherpen te verschalken door de bal snoeihard in de korte hoek te schieten.

De Zwollenaren doen met de overwinning uitstekende zaken voor lijfsbehoud. PEC heeft nu 32 punten en staat op een twaalfde plek in de Eredivisie, zeven punten boven de streep. FC Emmen staan op de een na laatste plek en heeft nu zeven punten minder dan PEC.